În cadrul laboratorului vor putea fi testate echipamentele radio, electrice şi electronice existente pe piaţa românească, de la telefoane, electrocasnice, corpuri de iluminat şi până la echipamente medicale, ştiinţifice şi industriale. De asemenea, tot aici se vor măsura, printre altele, emisiile de curent armonic, fluctuaţiile de tensiune, perturbaţiile radiate, rata de absorbţie specifică şi puterea perturbatoare.
Specialiştii care vor lucra în cadrul noului laborator vor verifica direct dacă produsele aflate la vânzare sau în uz respectă dispoziţiile directivelor europene în vigoare în ceea ce priveşte compatibilitatea electromagnetică, protecţia sănătăţii şi siguranţa utilizatorului şi a oricărei alte persoane. Aceste măsurări se vor face conform planului anual de control al ANCOM sau ca urmare a unor plângeri sau sesizări ale furnizorilor de servicii şi reţele de comunicaţii, laboratorul ANCOM fiind proiectat exclusiv pentru măsurările necesare activităţii de control al pieţei. Laboratorul nu va fi utilizat pentru măsurări la cerere.
Laboratorul pentru încercări de compatibilitate electromagnetică este unul dintre cele mai importante proiecte ale autorităţii din ultimii ani, investiţia ridicându-se la peste 14, 6 milioane de lei, respectiv 3,28 milioane de euro.
Realizarea laboratorului a presupus proiectarea şi construcţia, precum şi furnizarea, instalarea şi integrarea echipamentelor specifice, dar şi instruirea celor 12 ingineri ai ANCOM care vor realiza măsurări.
Contractul pentru realizarea laboratorului a fost atribuit prin licitaţie publică care a fost câştigată de Asocierea dintre S.C. Comtesta S.R.L. şi S.C. Thermo Fix S.R.L.
Potrivit ANCOM, intrarea pe piaţa europeană a produselor electrice şi electronice este liberă şi nu este necesară obţinerea unei certificări sau omologări anterior introducerii pe piaţă. Producătorul are, însă, obligaţia de a verifica conformitatea produselor în cadrul unor laboratoare acreditate şi de a pune la dispoziţia autorităţilor din ţările europene în care îşi distribuie produsele suficiente dovezi că acestea respectă cerinţele esenţiale prevăzute în legislaţie.
În România, conformitatea acestor produse cu Directiva Compatibilitate Electromagnetică şi cu Directiva R&TTE (Radio and Telecommunications Terminal Equipment) este supravegheată de ANCOM prin verificarea documentelor care le însoţesc: declaraţia de conformitate, marcajul CE şi rapoartele de încercări privind îndeplinirea cerinţelor esenţiale prevăzute de reglementările în vigoare (referitoare la compatibilitatea electromagnetică, protecţia sănătăţii şi siguranţei utilizatorului şi a oricărei alte persoane, precum şi la utilizarea eficientă a spectrului în cazul echipamentelor radio). Dacă echipamentele verificate nu sunt conforme, arbitrul pieţei telecom poate cere producătorului sau importatorului aducerea produsului în stare de conformitate sau retragerea de pe piaţă. În plus, ANCOM poate aplica amenzi contravenţionale.