ANCOM a lansat mini-licitația pentru 5G și speră să obțină aproape 74 milioane de euro

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat luni procedura unei mini-licitaţii de spectru radio care ar putea aduce la bugetul de stat aproape 73 milioane de euro, a anunţat instituţia.
AGERPRES - lun, 11 oct. 2021, 21:19
ANCOM a lansat mini-licitația pentru 5G și speră să obțină aproape 74 milioane de euro

„ANCOM lansează procedura de selecţie competitivă pentru alocarea a 195 de MHz disponibili în benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400 – 3800 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile. Spectrul suplimentar pus la dispoziţie de ANCOM prin licitaţie va impulsiona furnizarea şi utilizarea noilor tehnologii în România la scară largă. Cumpărarea întregului spectru disponibil în licitaţie la preţul de pornire ar conduce la obţinerea sumei de 72,5 milioane de euro”, arată ANCOM.

În cadrul procedurii de licitaţie, operatorii pot achiziţiona 195 MHz, astfel: 1 bloc de 5 MHz pereche în subbenzile 791-796 MHz/ 832-837 MHz, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 şi 5 aprilie 2029; 8 blocuri de câte 5 MHz pereche în subbenzile 2530-2570 MHz/2650-2690 MHz, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 şi 5 aprilie 2029; 1 bloc de 15 MHz în subbanda 2600-2615 MHz, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 şi 5 aprilie 2029; 18 blocuri de 5 MHz în subbanda 3400-3490 MHz, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 şi 31 decembrie 2025.
Pentru a alinia perioada de valabilitate a tuturor licenţelor de utilizare a spectrului de frecvenţe radio acordate de ANCOM, licenţele în benzile de 800 MHz şi de 2600 MHz vor avea o perioadă de valabilitate până la 5 aprilie 2029, respectiv 31 decembrie 2025 pentru licenţele în banda de frecvenţe de 3400 – 3800 MHz, se precizează în comunicat.

În ceea ce priveşte taxa de licenţă pentru drepturile de utilizare a frecvenţelor radio disponibile, cuantumul minim al acesteia este echivalentul în lei a: 22 milioane de euro, pentru un bloc pereche cu lărgimea de bandă de 2×5 MHz în subbenzile de frecvenţe radio 791-796 MHz/832-837 MHz; 4,3 milioane de euro, pentru un bloc pereche cu lărgimea de bandă de 2×5 MHz în subbenzile de frecvenţe radio 2530-2570 MHz/2650-2690 MHz; 3,5 milioane de euro, pentru un bloc nepereche cu lărgimea de bandă de 15 MHz în subbanda de frecvenţe radio 2600-2615 MHz; 700.000 de euro, pentru un bloc nepereche cu lărgimea de bandă de 1×5 MHz în subbanda de frecvenţe radio 3400-3490 MHz.

Caietul de sarcini aferent acestei licitaţii prevede următoarele obligaţii de acoperire şi de dezvoltare în sarcina câştigătorilor: pentru licenţele care vor fi acordate în banda de 800 MHz, asigurarea acoperirii unui procent de 95% din populaţia a 56 de localităţi, specificate în caietul de sarcini, cu servicii de comunicaţii mobile de bandă largă cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbit/s, cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor. Această obligaţie se aplică cel târziu de la data de 31 decembrie 2023 până la finalul perioadei de valabilitate a licenţei, 5 aprilie 2029.

Câştigătorii procedurii de selecţie pentru banda 3400-3600 MHz au obligaţia de a instala un număr de staţii de bază care va creşte gradual de la un an la altul, astfel ca la 3 ani şi şase luni de la adjudecare să aibă 100 de staţii de bază în funcţiune, instalate oriunde pe teritoriul naţional.

Toţi titularii de licenţe obţinute în urma acestei licitaţii au obligaţia conectării reţelelor publice mobile cu Sistemul RO-ALERT, subliniază ANCOM.

Operatorii interesaţi să participe la licitaţie îşi pot depune candidatura şi garanţia de participare până la 15 noiembrie 2021. Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa până la data de 17 noiembrie 2021 candidaţii care se califică în etapa următoare, astfel încât licitaţia propriu-zisă să înceapă cel mai târziu la data de 25 noiembrie, se menţionează în comunicat.

ANCOM estimează că rezultatele finale vor fi anunţate în cursul lunii decembrie, iar licenţele vor fi acordate până la finalul acestui an.

Caietul de sarcini poate fi achiziţionat zilnic, începând de marţi, de luni până joi între orele 09:00 – 16:00 şi vineri între orele 09:00 – 14:00, de la sediul ANCOM din Bucureşti, sau, la solicitarea persoanelor interesate, poat fi transmis în format material sau electronic, pe baza prezentării de către persoana interesată a documentului justificativ prin care să se confirme plata unei sume nerambursabile de 5.000 lei, reprezentând contravaloarea caietului de sarcini, în original, şi a împuternicirii persoanei delegate să ridice caietul de sarcini.

La licitaţie vor fi acceptate doar oferte de la cei care au cumpărat caietul de sarcini, potrivit comunicatului.

Sumele plătite de câştigătorii procedurii de selecţie cu titlu de taxă de licenţă vor constitui venit la bugetul de stat şi vor fi achitate în 15 zile de la anunţarea câştigătorilor procedurii de selecţie.

Termenul limită de depunere a dosarului de candidatură şi a ofertei iniţiale este 15 noiembrie, ora 17:00.

Dosarul de candidatură trebuie să conţină documente de prezentare a situaţiei candidatului, din care să rezulte, printre altele, îndeplinirea obligaţiilor faţă de bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, dar şi faptul că respectivul candidat întruneşte condiţiile de participare: să poată dovedi o cifră de afaceri pe ultimul an de minimum 10 milioane de euro sau capitalul social subscris şi vărsat să fie echivalentul în lei a minimum 1.000.000 euro, să nu fie în stare de insolvenţă ori lichidare, afacerile să nu îi fie administrate de un judecător-sindic, activităţile sale comerciale să nu fie suspendate, să nu facă parte din grupul altui candidat şi altele.

Dosarul de candidatură trebuie să conţină şi oferta iniţială care va indica numărul de blocuri pe care candidatul doreşte să le achiziţioneze în fiecare dintre categoriile de spectru disponibile.

Documentele necesare organizării procedurii de selecţie competitivă, respectiv Decizia privind procedura de selecţie pentru acordarea unor drepturi de utilizare a frecvenţelor radio şi Hotărârea Guvernului privind stabilirea cuantumului valorii minime a taxei de licenţă pentru acordarea unor drepturi de utilizare a frecvenţelor radio, precum şi a condiţiilor de plată a taxei de licenţă, au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 964 de vineri.

Spectrul suplimentar pus la dispoziţie de ANCOM prin licitaţie va impulsiona furnizarea şi utilizarea noilor tehnologii în România la scara largă, se precizează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor sunt pozitive, a declarat marţi ministrul elen al Turismului, Olga......
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul ...