ANCOM a lansat procedura de desemnare a furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale

Orice furnizor de servicii poştale autorizat care doreşte să obţină calitatea de furnizor de serviciu universal poate depune, până la data de 17 octombrie 2024, o cerere de desemnare împreună cu documentele conexe necesare, a anunţat marţi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
AGERPRES - mar, 17 sept. 2024, 14:03
ANCOM a lansat procedura de desemnare a furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale

Instituţia a publicat, pe pagina sa de internet, anunţul de intenţie privind desemnarea furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale pentru următorii 5 ani, scrie Agerpres .

„Conform anunţului de intenţie lansat de ANCOM, furnizorul de serviciu universal desemnat urmează să asigure furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2029. Orice furnizor de servicii poştale autorizat să furnizeze serviciile din sfera serviciului universal poate trimite ANCOM o cerere de desemnare până cel târziu la data de 17 octombrie 2024, ora 17.00. Aceasta va fi însoţită de o serie de documente şi informaţii suplimentare, precum situaţiile financiare pentru ultimii 3 ani, condiţiile de calitate garantate de solicitant, amplasamentul punctelor fixe de acces şi de contact deservite de personal şi a celor de contact nedeservite de personal şi estimarea costului net maxim aferent furnizării serviciilor poştale incluse în sfera serviciului universal pentru care se solicită desemnarea”, se precizează în comunicatul ANCOM.

Documentaţia poate fi depusă personal sau de către un reprezentant al solicitantului, sub luare de semnătură, printr-un serviciu poştal cu confirmare de primire sau ca înscris în formă electronică, cu semnătură electronică extinsă.

Furnizorii interesaţi vor depune cererea de desemnare pentru toate categoriile de servicii poştale incluse în sfera serviciului universal, în vederea furnizării acestora pe întregul teritoriu al României.

Dreptul de acces la serviciul universal reprezintă dreptul de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poştale incluse în sfera serviciului universal, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor, a explicat Autoritatea.

Serviciile poştale incluse în sfera serviciului universal sunt: colectarea, sortarea, transportul şi livrarea trimiterilor poştale interne şi internaţionale având ca obiect trimiteri de corespondenţă, imprimate şi pachete mici, în greutate de până la două kg (inclusiv); colectarea, sortarea, transportul şi livrarea coletelor poştale interne şi internaţionale, în greutate de până la 10 kg (inclusiv); distribuirea coletelor poştale cu limite de greutate între 10 kg şi la 20 kg (inclusiv) expediate din afara teritoriului României către o adresă aflată pe teritoriul acesteia; serviciul de trimitere recomandată; serviciul de trimitere cu valoare declarată; colectarea, sortarea, transportul şi livrarea cecogramelor interne şi internaţionale şi serviciul de distribuire a taloanelor de plată a drepturilor de protecţie socială şi a documentelor de informare întocmite de Casa Naţională de Pensii Publice la domiciliul beneficiarilor, în situaţia în care aceştia au optat pentru plata în cont curent sau în cont de card, indiferent de numărul de trimiteri poştale care fac obiectul acestui serviciu. Nu sunt incluse în sfera serviciului universal trimiterile poştale în număr mare (corespondenţă, imprimate, pachete mici şi colete).

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultrarapide.

Te-ar mai putea interesa și
Portocalele grecești, cele mai vândute în România, s-au ieftinit la producător cu peste 28% față de anul trecut
Portocalele grecești, cele mai vândute în România, s-au ieftinit la producător cu peste 28% față de anul trecut
Urmare a unei producții bune, prețul mediu al portocalelor la ieșirea din stațiile grecești de sortare și ambalare a ajuns la un minim al ultimilor ani. Grecia este principalul furnizor de......
Filmele 4K pe Netflix și meciurile de fotbal, imposibil de vizionat în România dacă viteza internetului va continua să scadă – asociație de profil
Filmele 4K pe Netflix și meciurile de fotbal, imposibil de vizionat în România dacă viteza internetului va continua să ...
Dacă după anul 2010, România a fost recunoscută mulți ani la rând pentru o infrastructură bine dezvoltată pentru ...
Ghinion: Când vine apă multă pe Dunăre, cea mai mare hidrocentrală din România funcționează la doar 60 % din capacitate
Ghinion: Când vine apă multă pe Dunăre, cea mai mare hidrocentrală din România funcționează la doar 60 % din capacitate
După o primăvară și o vară secetoase, care au redus drastic producția de energie hidroelectrică, prognoza arată că ...
Numărul turiștilor străini ajunși în Japonia a scăzut sub 3 milioane în luna august
Numărul turiștilor străini ajunși în Japonia a scăzut sub 3 milioane în luna august
Numărul turiştilor străini în Japonia a scăzut în august sub trei milioane, pentru prima dată în ultimele şase luni, ...