ANCOM: Amenzi de 94.800 lei, 2.800 de controale, în primele şase luni

Autoritatea de reglementare în comunicaţii, ANCOM, a efectuat în prima jumătate a anului 2.767 de acţiuni de control în urma cărora a aplicat 104 avertismente şi 18 amenzi, în cuantum total de 94.800 de lei, a anunţat instituţia.
Economica.net - joi, 08 aug. 2013, 12:53
ANCOM: Amenzi de 94.800 lei, 2.800 de controale, în primele şase luni

O amendă în cuantum de 25.000 de lei a fost aplicată Enigma Systems, un furnizor de telefonie care a utilizat necorespunzător numerotaţia de telefonie mobilă, şi trei amenzi au fost aplicate furnizorilor care prestează servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, pentru furnizarea neautorizată de servicii media audiovizuale fără a deţine certificat tip sau pentru parametri tehnici modificaţi faţă de cei permişi conform autorizaţiei generale.

„Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, constatăm o reducere a sancţiunilor aplicate de autoritate, ceea ce indică faptul că acţiunile de control ale inspectorilor noştri îşi ating obiectivul de a preveni şi descuraja eventualele abateri ale furnizorilor de comunicaţii electronice şi servicii poştale. Obiectivul activităţii de monitorizare, supraveghere şi control a ANCOM este asigurarea aplicării şi respectării prevederilor legale pentru promovarea concurenţei corecte şi pentru protejarea drepturilor şi intereselor utilizatorilor”, a declarat directorul Direcţiei executive Moniztorizare şi Control din cadrul ANCOM, Cristin Popa, într-un comunicat.

Un număr de 1.395 de controale, reprezentând peste jumătate din total, au fost efectuate la titularii de licenţe de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, dintre care 918 la furnizorii de servicii de radiocomunicaţii şi 477 la furnizorii de radio şi televiziune.

În urma acestor acţiuni de control au fost emise 25 de notificări privind intenţia aplicării sancţiunii şi s-au aplicat 50 de avertismente şi 14 amenzi în cuantum de 52.800 lei.

Cele mai frecvente nereguli întâlnite pe parcursul acestor acţiuni de control au fost nerespectarea prevederilor din licenţe şi autorizaţii, precum şi operarea necorespunzătoare a staţiilor de radiocomunicaţii de către persoane care nu deţineau certificat de operator radiotelefonist.

Aproximativ o treime din numărul total de acţiuni de control, respectiv 760, au vizat furnizorii de comunicaţii şi s-au axat pe respectarea obligaţiilor din autorizarea generală. Astfel, 431 de controale au fost efectuate la furnizorii de internet, 6 la furnizorii de telefonie şi 323 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale.

„Controalele au arătat că unii operatori nu respectă obligaţia de a introduce în contractele încheiate cu utilizatorii finali clauzele minime prevăzute de lege şi nu respectă anumite condiţii tehnice şi de compatibilitate electromagnetică impuse reţelelor de comunicaţii prin regimul de autorizare generală”, se spune în comunicat.

Pentru a remedia cele constatate, ANCOM a emis 88 de notificări privind intenţia aplicării sancţiunii, urmate de 43 de avertismente şi patu amenzi în cuantum de 42.000 lei.

Un număr de 180 din controalele efectuate în prima jumătate a acestui an au vizat furnizorii de servicii poştale şi au fost finalizate cu aplicarea a 7 avertismente.

„Cele mai frecvente nereguli întâlnite au fost cele referitoare la nerespectarea obligaţiilor de a marca toate trimiterile poştale introduse în reţeaua poştală cu denumirea sau marca comercială a furnizorului, precum şi nerespectarea unora dintre obligaţiile prevăzute în autorizaţia generală pentru furnizarea serviciilor poştale, respectiv nedeţinerea la fiecare punct de acces deservit de personal, a instrumentelor de măsură necesare”, se mai spune în comunicat.

Alte 432 de acţiuni de control au vizat producătorii, importatorii şi distribuitorii de echipamente radio şi echipamente terminale de telecomunicaţii. În urma acestor acţiuni, au fost aplicate 4 avertismente pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniu.

Pe parcursul primului semestru al anului 2013 au fost realizate şi un număr de 5.806 acţiuni de monitorizare a spectrului radio, în urma cărora au fost depistate 208 cazuri de emisii radioelectrice neautorizate, precum şi situaţii de nerespectare a condiţiilor din licenţele de emisie, autorizaţiile tehnice de funcţionare, licenţele de utilizare a frecvenţelor sau autorizaţiile de asignare a frecvenţelor. În toate cazurile s-au iniţiat imediat acţiunile necesare pentru intrarea în legalitate.

De asemenea, a fost evaluat gradul de acoperire cu semnal 2G/3G a 63 de oraşe şi peste 11.570 de km de drum.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...