ANCOM anunță o scădere a numărului de incidente de securitate în reţelele şi serviciile de comunicaţii, în 2022

Numărul incidentelor de securitate în reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice, în România, a scăzut cu 17%, în 2022 faţă de anul precedent, până la 341 de probleme ce au afectat aproximativ 6,9 milioane de conexiuni, relevă datele cuprinse în raportul publicat, vineri, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Lidia Neagu - vin, 14 iul. 2023, 12:32
ANCOM anunță o scădere a numărului de incidente de securitate în reţelele şi serviciile de comunicaţii, în 2022

Conform documentului, o scădere importantă se consemnează în cazul serviciilor de telefonie fixă (-80%, de la an la an), dar şi în privinţa internetului fix (-76%).

Ca urmarea a notificărilor primite de ANCOM în 2022, numărul incidentelor semnificative de securitate îşi păstrează tendinţa de scădere, fiind mai mic cu aproximativ 17% faţă de anul 2021. Astfel, s-au înregistrat 341 de incidente, comparativ cu 410, cu un an în urmă, respectiv 575 în 2020.

La nivel general, numărul total de conexiuni afectate este de aproximativ 6,9 milioane, iar valoarea medie generală este de peste 20.000 de conexiuni afectate de un singur incident.

Anul trecut, mai mult de jumătate dintre incidente, respectiv 188, au fost declanşate de o problemă de alimentare cu energie electrică.

Raportul ANCOM arată că, în perioada analizată, serviciile de telefonie mobilă şi SMS au fost cele mai afectate (3,9 milioane de conexiuni), urmate de cele de internet mobil şi transmisiuni de date mobile (2,6 milioane).

Din punct de vedere al distribuţiei geografice, incidentele au afectat unul sau mai multe judeţe simultan: 181 de incidente au afectat câte un judeţ, 154 au dus la afectarea conexiunilor din 2-10 judeţe simultan, trei incidente au afectat între 11 şi 30 de judeţe şi alte trei incidente au avut impact la nivel naţional. Cele mai multe incidente (42) au afectat judeţul Teleorman, iar judeţele în care au fost înregistrate cele mai puţine probleme au fost: Brăila (un incident) şi Vaslui (două incidente).

Din perspectiva distribuţiei geografice a incidentelor care au fost provocate de probleme de alimentare cu energie electrică, judeţul Teleorman este cel în care s-au înregistrat cele mai multe (31), urmat de Dolj (20) şi Gorj (19). Judeţele cu cele mai puţine raportări de incidente electrice au fost: Bacău, Bihor, Braşov, Galaţi şi Vaslui (unde s-a înregistrat câte un singur incident electric), iar în Brăila şi Satu-Mare nu a existat vreun incident electric.

Potrivit sursei citate, 140 de incidente au afectat resurse la nivelul suport (unde sunt încadrate componentele suport ale echipamentelor, ca de exemplu cele utilizate pentru alimentarea cu energie electrică, sisteme de monitorizare şi control al temperaturii, instalaţii electrice), 171 de incidente au afectat resurse la nivelul logic (unde sunt încadrate elementele software ale echipamentelor şi/sau resurselor) şi 33 de incidente au afectat resurse la nivel fizic (unde sunt încadrate componentele hardware ale echipamentelor şi/sau resurselor).

În acelaşi timp, cele mai afectate resurse fac parte din categoriile: medii de transmisiune (185 de incidente), staţii de bază şi controlere mobile (126), echipamente din noduri de transmisiune (22) şi routere şi switch-uri IP (17).

În 2022, durata totală a incidentelor raportate a fost de peste 2.657 de ore, în creştere faţă de anul 2021, când aceasta a fost de aproape 2.277 de ore. Durata medie a unui incident a crescut de la circa cinci ore şi jumătate (în 2021) la aproximativ opt ore, în 2022.

ANCOM precizează că, anul trecut, a fost raportat un incident cauzat de un atac cibernetic îndreptat asupra unui partener al unui furnizor de comunicaţii electronice din România, care a avut o durată de zece zile.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...