ANCOM: Aproape un milion de numere de telefon au fost portate în 2019

Aproximativ un milion de numere de telefon au fost portate pe parcursul anului 2019 pe piaţa telecom din România, cele mai multe (93%) fiind pe segmentul telefoniei mobile, unde primul loc este deţinut de RCS&RDS, cu peste 337.700 de portări, reiese din statistica publicată, vineri, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 17 ian. 2020, 09:43
ANCOM: Aproape un milion de numere de telefon au fost portate în 2019

Conform datelor centralizate de către arbitrul pieţei locale telecom, din totalul celor 958.821 de numere de telefon portate anul trecut, 895.083 sunt numere de telefonie mobilă şi 63.738 de telefonie fixă.

Media lunară de portări aferentă anului 2019 este în uşoară creştere faţă de anul anterior, de la 77.543 – în 2018, la 79.902 de portări. Cifre peste medie au fost înregistrate în lunile mai (89.584 numere), decembrie (88.317) şi ianuarie (88.183), când au fost portate cele mai multe numere.

Potrivit sursei citate, în 2019, 81% din numărul de portări au fost realizate de către persoane fizice, în timp ce restul de 19% au aparţinut persoanelor juridice.

Pe segmentul telefoniei mobile, furnizorii de telefonie mobilă au reuşit să atragă, în 2019, prin portare, 895.083 de utilizatori. Dintre aceştia, cei mai mulţi au optat pentru reţeaua RCS & RDS (337.784), în timp ce Orange a primit prin portare 170.528 de utilizatori, Telekom Romania Communications – un număr de 152.274 utilizatori, Vodafone (137.385), iar Telekom Romania Mobile Communications un număr de 97.086 utilizatori.

Totodată, din totalul celor 895.083 de numere de telefonie mobilă portate în 2019, aproape jumătate (47%) au fost numere de cartele preplătite.

În privinţa telefoniei fixe, datele ANCOM arată că, în anul 2019, au fost portate 63.738 de numere, reprezentând 7% din totalul numerelor portate în acest an. Majoritatea numerelor de telefonie fixă portate au fost împărţite între principalii furnizori, astfel: RCS & RDS – 34.527, Vodafone – 10.488, Orange – 9.954, UPC România – 5.085 şi GTS Telecom – 1.025.

De asemenea, anul trecut, au fost portate 14.795 de numere independente de locaţie, numere cu acces gratuit şi numere cu tarif special.

În procesele de portare desfăşurate în cursul anului trecut au fost implicaţi 32 de furnizori de telefonie fixă şi mobilă, precizează ANCOM.

La capitolul reclamaţii, în 2019, Autoritatea susţine că a primit 346 de petiţii pe tema portabilităţii, cele mai multe fiind generate de anumite probleme tehnice apărute în derularea procesului de portare, respectiv întârzierea mesajelor introduse de furnizori în baza de date centralizată (BDC) sau probleme de rutare. Alte probleme semnalate de către utilizatori s-au referit la anularea proceselor de portare, la cererea utilizatorilor, precum şi la întârzierea realizării procesului de portare.

Statistica ANCOM relevă faptul că, de la introducerea serviciului de portabilitate în România, în 21 octombrie 2008, peste 6,3 milioane de numere au fost transferate între reţele. Dintre acestea, 5,5 milioane sunt numere de telefonie mobilă (86%) şi peste 800.000 sunt de telefonie fixă.

Portabilitatea numerelor de telefon oferă utilizatorilor libertate deplină de alegere pentru că permite păstrarea numărului de telefon la schimbarea furnizorului de telefonie. În acest sens, ANCOM a creat pentru informare site-ul www.portabilitate.ro, unde utilizatorii pot afla în ce reţea funcţionează orice număr de telefon folosit în România, chiar dacă a fost portat, dar şi sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare.

Autoritatea menţionează că utilizatorii care doresc să-şi porteze numărul de telefon trebuie să verifice contractul pe care îl au cu operatorul actual, adăugând că, în cazul în care sunt încă în perioada minimă contractuală, cel mai probabil vor fi în situaţia de a plăti penalităţi pentru rezilierea anticipată a contractului, în special dacă au şi un terminal achiziţionat de la furnizor. 

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute de sondare. Primele reacţii ale candidaţilor....
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...