ANCOM: Eliminarea tarifelor roaming în interiorul UE va aduce beneficii importante utilizatorilor români, din 15 iunie

Tarifele de roaming în interiorul Uniunii Europene (UE) vor fi eliminate începând cu data de 15 iunie 2017, iar din acel moment utilizatorii finali din România pot beneficia de avantajele pieţei interne comunitare, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare şi Administrare în Comunicaţii (ANCOM).
Economica.net - vin, 20 ian. 2017, 11:22
ANCOM: Eliminarea tarifelor roaming în interiorul UE va aduce beneficii importante utilizatorilor români, din 15 iunie

‘Dacă mă gândesc la obiectivele provocatoare de pe agenda noastră, cu cele mai multe elemente de noutate, le-aş menţiona pe cele referitoare la faptul că vrem să ne asigurăm că utilizatorii din România pot valorifica cât mai bine beneficiile pieţei interne a Uniunii Europene. În primul rând, este vorba de eliminarea tarifelor de roaming în interiorul UE. Începând cu data de 15 iunie 2017, utilizatorii finali din România (cu abonamente sau cartele) vor putea folosi minutele/SMS-urile/MB(GB), disponibile la nivel naţional în afara propriei reţele, inclusiv în roaming în interiorul UE, fără alte costuri suplimentare. În cazul utilizatorilor finali de cartele şi a celor care beneficiază de planuri tarifare nelimitate, furnizorii vor putea aplica anumite limite rezonabile în ceea ce priveşte serviciile de date consumate în roaming în interiorul UE. Principiile pentru stabilirea acestor limite rezonabile au fost agreate la nivel european, dar ANCOM are mai multe responsabilităţi în ceea ce priveşte modul concret în care acestea vor fi aplicate şi monitorizate’, a subliniat Marinescu.

Pe de altă parte, preşedintele ANCOM a precizat că, în România, există încă prea multe localităţi neacoperite cu reţele de comunicaţii şi prea mare deficitul de conectivitate acolo unde reţelele există, şi de aceea este nevoie de aplicarea efectivă a prevederilor noii legi a regimului infrastructurilor – Legea 159/2016.

‘Multe dintre resursele ANCOM vor merge în 2017 către acţiunile necesare pentru aplicarea efectivă a prevederilor noii legi a regimului infrastructurilor – Legea 159/2016, cu scopul de a reduce costurile instalării reţelelor de bandă largă în România. Principalul rezultat al aplicării acestei legi va fi o reducere a duratei şi a costului instalării şi dezvoltării de elemente de reţea, în beneficiul utilizatorilor de comunicaţii electronice. În România există încă prea multe localităţi neacoperite cu reţele de comunicaţii şi prea mare deficitul de conectivitate acolo unde reţelele există, încât să nu facem din aplicarea acestei legi o prioritate a ANCOM, în 2017 şi în anii ce vin (…) Mai concret, vom realiza un punct unic de informare cu privire la amplasarea, traseul, tipul şi utilizarea actuală a infrastructurilor fizice, vom stabili tarifele maxime pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publică şi vom evalua costurile infrastructurilor fizice în vederea stabilirii, pentru anumite tipuri din acestea, a unor tarife orientative de acces. În colaborare cu Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice vom stabili normativele tehnice privind proiectarea şi realizarea infrastructurilor fizice necesare extinderii reţelelor de comunicaţii electronice’, a spus Cătălin Marinescu.

Anul trecut, pe 21 septembrie, Comisia Europeană a garantat că, începând din luna iunie 2017, nu vor mai fi impuse tarife de roaming europenilor care călătoresc în alte state membre ale Uniunii Europene, revenind asupra unei propuneri anterioare controversate ce viza eliminarea tarifelor de roaming doar pentru o perioadă limitată de 90 de zile pe an.

Executivul comunitar a precizat, la vremea respectivă, că s-a discutat în colegiul comisarilor o nouă propunere privind eliminarea tarifelor de roaming şi s-a căzut de acord că nu ar trebui să existe limite cu privire la perioada de timp care să fie impuse consumatorilor ce îşi utilizează dispozitivele mobile peste hotare în alt stat membru UE. Noua propunere va avea la bază principiul rezidenţei sau legăturilor stabile pe care consumatorii europeni le-ar putea avea cu alt stat membru UE.

Noua propunere a Comisiei va permite operatorilor să controleze modul de consum al abonaţilor, pe baza mai multor criterii. De exemplu, să verifice dacă un consum în ţara de rezidenţă nu este insignifiant comparativ cu consumul din străinătate. În cazul unor suspiciuni de abuz, operatorii vor trebui mai întâi să alerteze abonatul, ulterior putând să îi impună tarife de roaming de 4 eurocenţi pe minut de apel vocal, un eurocent pentru un SMS şi 0,85 eurocenţi pentru un megabit de date.

Eliminarea tarifelor la roaming a fost un element de bază în eforturile UE de a crea o piaţă mai unificată în Europa, în special pentru serviciile de comunicaţii. Propunerea Comisiei trebuie mai întâi să fie dezbătută şi aprobată de organismele de reglementare din ţările membre înainte de a fi adoptată.

Ultima etapă intermediară reglementată de Comisia Europeană înainte de eliminarea completă a tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene, a demarat pe 30 aprilie 2016. Astfel, potrivit ANCOM, ‘în această perioadă, utilizatorii români care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming vor comunica în ţările UE la aceleaşi costuri ca în România, la care operatorii pot adăuga o taxă suplimentară de maximum 5 eurocenţi/minut pentru apelurile efectuate către statele membre UE, maximum 1,14 eurocenţi/minut pentru apelurile primite, cel mult 2 eurocenţi pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) către ţările UE, în timp ce accesul la internet poate fi taxat suplimentar cu maximum 5 eurocenţi/MB (toate fără TVA)’.

Te-ar mai putea interesa și
India – Poluarea atmosferică în New Delhi, de 60 de ori peste normele OMS
India – Poluarea atmosferică în New Delhi, de 60 de ori peste normele OMS
Poluarea atmosferică a atins luni în capitala indiană New Delhi un nivel de peste 60 de ori mai mare comparativ cu pragul maxim stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit......
Dileme pentru marii producători de energie europeni. BP, Shell și Equinor scad investițiile în energie verde
Dileme pentru marii producători de energie europeni. BP, Shell și Equinor scad investițiile în energie verde
În urmă cu aproape cinci ani, BP, pornea o încercare ambițioasă de a se transforma dintr-o companie petrolieră într-o ...
One United a contractat un credit de 28,5 milioane de euro pentru construcția sediului Infineon Technologies în România
One United a contractat un credit de 28,5 milioane de euro pentru construcția sediului Infineon Technologies în România
Dezvoltatorul One United a luat un credit de 28,5 milioane de euro pentru construcția sediului Infineon în România.
Coreea de Nord – Kim Jong Un a îndemnat armata ţării să se pregătească de război
Coreea de Nord – Kim Jong Un a îndemnat armata ţării să se pregătească de război
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a îndemnat forţele armate ale ţării să-şi concentreze toate eforturile pe realizarea ...