ANCOM intenţionează să organizeze, în 2018, licitaţie pentru acordarea multiplexurilor de radiodifuziune digitală terestră

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va propune unele modificări legislative care să permită organizarea unei licitaţii în cursul anului 2018 pentru acordarea multiplexurilor de radiodifuziune digitală terestră, potrivit unui comunicat de presă al arbitrului telecom, transmis AGERPRES.
Economica.net - vin, 11 mai 2018, 08:33
ANCOM intenţionează să organizeze, în 2018, licitaţie pentru acordarea multiplexurilor de radiodifuziune digitală terestră

Autoritatea precizează, totodată, că, ulterior licitaţiei, se vor face propuneri pentru modificarea strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia la nivel naţional, în sensul încurajării dezvoltării sistemelor digitale de radiodifuziune terestră T-DAB+.

Propunerile privind modificările legislative vor fi făcute în urma consultării pieţei de comunicaţii electronice cu privire la alocarea spectrului disponibil din banda VHF şi UHF pentru servicii digitale terestre de radiodifuziune.

Conform consultării publice, pentru resursele de spectru disponibile în banda VHF (174-230MHz), propunerile primite de către Autoritate au vizat transformarea multiplexului de televiziune digitală din VHF în patru multiplexuri naţionale de T-DAB+. ‘Această modificare ar permite existenţa mai multor resurse spectrale pentru radiodifuziune digitală terestră audio, creându-se astfel premisa difuzării unui mai mare număr de programe, atât naţionale, cât şi regionale şi locale, precum şi a unui multiplex dedicat pentru difuzarea programelor publice. O altă opţiune care va fi luată în calcul în organizarea licitaţiei este cea a împărţirii în 4 multiplexuri naţionale de T-DAB+ în banda 174-216 MHz, 47 de multiplexuri regionale din banda 216-230 MHz, variantă ce va crea mediul propice pentru difuzarea unui număr mare de programe de diferite genuri, la calitate maximă’, se menţionează în comunicatul ANCOM.

În ceea ce priveşte banda UHF (470-694MHz), reprezentanţii pieţei de comunicaţii electronice au apreciat faptul că împărţirea resurselor de spectru într-un multiplex naţional şi 36 regionale (MUX 3) ar fi o soluţie echilibrată, considerând totodată că varianta alocării a două multiplexuri naţionale (MUX 3 şi MUX 6) ar fi de preferat din punct de vedere al profitului care ar putea fi obţinut de către câştigătorul licenţelor de utilizare a frecvenţelor pentru cele două multiplexuri naţionale.

La capitolul legat de obligaţiile de acoperire cu servicii pentru T-DAB+ şi DVB-T2, cei chestionaţi au considerat de preferat impunerea atât a unor obligaţii de acoperire geografică, cât şi a unora de acoperire demografică pentru multiplexul naţional dedicat difuzării programelor publice de radiodifuziune şi instalarea unui număr de emiţătoare, în cazul celorlalte multiplexuri de T-DAB+ şi a multiplexurilor de DVB-T2. În acelaşi timp, s-a considerat necesară o etapizare a obligaţiilor de acoperire pentru multiplexul dedicat difuzării programelor publice de radiodifuziune, care să prevadă într-o primă etapă acoperirea zonelor urbane dens populate (acoperire demografică) şi a principalelor căi de legătură rutiere şi feroviare, urmată de o extindere a acoperirii la nivel naţional.

Cât priveşte conţinutul multiplexurilor de T-DAB+, respondenţii au precizat că acesta ar trebui să fie alcătuit din programe audio cu conţinut divers, atât naţionale şi regionale, publice şi private, precum şi programe de nişă, cu conţinut specializat sau/şi generate pe perioade de timp asociate desfăşurării unor evenimente de interes general şi date (atât date asociate, cât şi date independente). În plus, pentru multiplexurile de DVB-T2, conţinutul ar trebui să fie acelaşi cu cel al multiplexurilor acordate, considerându-se necesară modificarea legislaţiei actuale, astfel încât operatorii acestor multiplexuri să aibă aceleaşi drepturi de alcătuire a grilei de programe cu ale deţinătorilor de alte platforme (CATV, DTH, etc).

ANCOM a organizat, în luna martie a acestui an, o consultare publică pentru a sonda interesul pieţei cu privire la alocarea spectrului disponibil din banda VHF şi UHF pentru servicii digitale terestre de radiodifuziune. Chestionarul a fost adresat tuturor furnizorilor interesaţi de aceste multiplexuri, cu scopul de a afla opinia acestora despre modul şi condiţiile de acordare a acestor frecvenţe, precum şi intenţiile operatorilor existenţi pe piaţă sau a unor potenţiali operatori nou intraţi în ceea ce priveşte participarea la o eventuală procedură de selecţie competitivă pentru alocarea spectrului disponibil.

Transmisia posturilor de radio şi televiziune prin standardul Digital Audio Broadcasting – DAB, respectiv Digital Video Broadcasting – DVB, oferă o calitate superioară a sunetului şi a imaginii, şi permite o utilizare mai eficientă a spectrului radio prin transmisia mai multor programe într-un spectru mai îngust. La nivel european, benzile de frecvenţe VHF (174-230 MHz) şi UHF (470-694 MHz) au fost alocate pentru a furniza servicii de televiziune şi radio digitale terestre.

În banda VHF (174-230MHz), România deţine două multiplexuri naţionale de T-DAB şi un multiplex naţional de televiziune digitală terestră DVB-T. Începând cu anul 2014, multiplexul de televiziune digitală terestră din banda VHF, alături de multiplexurile naţionale şi regionale din banda UHF, au constituit obiectul celor patru licitaţii succesive organizate de autoritate, iar până în prezent niciun operator nu şi-a manifestat interesul pentru achiziţionarea drepturilor de utilizare pentru acesta.

Arbitrul pieţei naţionale telecom subliniază faptul că, în banda UHF (470-694MHz), au mai rămas nealocate un multiplex naţional şi mai multe multiplexuri regionale.

România a început, la data de 17 iunie 2015, tranziţia la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii – Radiocom anunţând că demarează etapa de testare a implementării televiziunii digitale în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

În acest moment, în România, banda VHF este utilizată pentru transmisia de programe în sistem analogic terestru de către operatorul public de televiziune, prin intermediul a 339 de staţii de emisie, şi de către 5 operatori privaţi de televiziune, prin intermediul a 7 staţii de emisie. De asemenea, drepturile de utilizare a frecvenţelor radio acordate conform Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice de radiodifuziune, pot fi extinse, cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016.

Odată cu participarea la Conferinţa Regională pentru Radiocomunicaţii (RRC) de la Geneva în 2006, România a semnat, alături de aproximativ 100 de alte state, un Acord care prevede că nicio emisie de televiziune analogică terestră nu va mai fi protejată după data de 17 iunie 2015, locul acestora urmând să fie luat de transmisiile digitale de televiziune.

Guvernul a aprobat, pe 10 iunie 2015, o Ordonanţă de Urgenţă care conţine măsuri necesare pentru asigurarea tranziţiei de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia la nivel naţional.

Te-ar mai putea interesa și
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, în încercarea de a promova cheltuielile interne, pe fondul......
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare s-au menţinut pe un trend ascendent în anul 2024, cu o rată anuală ...
Proprietarul Mega Image a finalizat achiziția lanțului Profi. Tranzacția ar urma să-i aducă un plus de aproximativ 3 miliarde de euro în vânzări nete în 2025
Proprietarul Mega Image a finalizat achiziția lanțului Profi. Tranzacția ar urma să-i aducă un plus de aproximativ 3 ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului de magazine Mega Image și Shop&Go, a finalizat achiziția retailerului român de ...
Ce nu spune noul Guvern, dar toată lumea știe. Schimbările de taxe și impozite fără precedent pregătite pentru viitor: Nu sunt de bine!
Ce nu spune noul Guvern, dar toată lumea știe. Schimbările de taxe și impozite fără precedent pregătite pentru viitor: ...
Prin celebra "ordonanță trenuleț" și unele modificări fiscale mai degrabă marginale, Guvernul Ciolacu 2 încearcă ...