ANCOM investighează incidentul care a afectat, recent, reţeaua Telekom

Economica.net
07 03. 2018
telekom_11165467_33886300

În acest sens, arbitrul pieţei telecom a solicitat şi a primit o notificare de la Telekom Romania Mobile Communications cu privire la incidentul cu impact semnificativ care a afectat, recent, reţeaua operatorului şi aşteaptă informaţii şi documente suplimentare pentru a analiza situaţia şi a aplica eventuale măsuri.

ANCOM precizează că incidentul înregistrat luni, 5 martie, când timp de mai multe ore abonaţii Telekom nu au putut accesa serviciile de voce şi date mobile, ‘este unul dintre cele mai ample de acest tip şi va fi analizat cu celeritate’.

‘Conform reglementărilor în vigoare, furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au obligaţia de a lua măsurile tehnice şi organizatorice adecvate pentru a gestiona în mod corespunzător riscurile privind securitatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, în special pentru a preveni şi limita impactul incidentelor de securitate asupra utilizatorilor şi asupra reţelelor interconectate. De asemenea, aceştia au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a garanta integritatea reţelelor proprii, astfel încât să asigure continuitatea furnizării serviciilor prin intermediul acestor reţele’, precizează arbitrul telecom.

Potrivit sursei citate, incidentele care afectează un număr mai mare de 5.000 de conexiuni, timp de cel puţin 60 de minute, sunt incidente cu impact semnificativ care pot afecta sau ameninţa, direct sau indirect, securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice la nivel naţional sau european.

Din datele preliminare ale ANCOM reiese că, în anul 2017, s-au produs peste 300 de incidente cu impact semnificativ asupra securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, fiind afectate în total aproximativ 10 milioane de conexiuni.

În cursul zilei de luni, 5 martie, clienţii Telekom România au întâmpinat dificultăţi, timp de peste şase ore, în accesarea serviciilor de voce şi date mobile din cauza unor disfuncţionalităţi de natură tehnică.

‘Situaţia a fost cauzată de un echipament care a cedat, în contextul mai larg al unor lucrări de modernizare şi de creştere a capacităţii reţelei mobile. În următoarea perioadă, specialiştii noştri vor continua să monitorizeze îndeaproape toţi parametrii reţelei’, menţionează operatorul pe propria pagină de socializare.

Telekom este un brand aparţinând Deutsche Telekom, una dintre companiile lider global de telecomunicaţii integrate, cu peste 156 de milioane de clienţi pe segmentul de telefonie mobilă, 29 de milioane de clienţi pe segmentul de telefonie fixă şi peste 18 milioane de clienţi pe segmentul internet, la 31 decembrie 2015.

În România, veniturile Grupului au ajuns la 266,2 milioane de euro, în trimestrul al IV din 2017, iar segmentat pe serviciile fixe acestea s-au ridicat la 160,3 milioane euro, în timp ce pe serviciile mobile la 139,5 milioane de euro, conform datelor financiare ale companiei, publicate în data de 22 februarie 2018 de OTE Group.

Totodată, numărul de clienţi pentru pachetele de servicii convergente a continuat să crească, cu 36%, fiind depăşit pragul de 500.000 de abonaţi. Numărul total de clienţi TV, de asemenea, a crescut cu 0,4%, la 1,470 milioane, în timp ce numărul de clienţi de internet de mare viteză a ajuns la 1,180 milioane.

În perioada analizată, baza totală de clienţi a Telekom Romania Mobile a fost de 4,7 milioane, în scădere cu 11,1% comparativ cu acelaşi interval din 2016, în principal din cauza eliminării SIM-urilor prepaid inactive. Segmentul postpaid a reprezentat 34,5% din baza totală de clienţi.