ANCOM: Numărul conexiunilor 5G de internet mobil s-a dublat în primele șase luni din 2023

Numărul conexiunilor 5G de internet mobil s-a dublat în prima jumătate a acestui an, depăşind 1,5 milioane, informează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) printr-un comunicat, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 19 dec. 2023, 18:21
ANCOM: Numărul conexiunilor 5G de internet mobil s-a dublat în primele șase luni din 2023

Potrivit sursei citate, în continuare se remarcă creşterea cu 10% a numărului de conexiuni Gigabit de internet fix, cele 1,9 milioane de conexiuni reprezentând aproape 30% din total, conform raportului de date statistice aferent primului semestru al anului 2023.

Raportul semnalează, în ceea ce priveşte internetul fix, că numărul total de conexiuni a ajuns la 6,5 milioane (+2%), peste 91% permiţând viteze care depăşesc 100 Mbps, 29% dintre conexiuni (1,9 milioane de conexiuni, în creştere cu 10%) permit viteze de cel puţin 1 Gbps, în timp ce conexiunile sub 100 Mbps continuă să piardă din popularitate, traficul mediu lunar a ajuns la 80 GB per locuitor (+11%), adică 2,7 GB/zi. La nivel naţional, rata de penetrare la 100 de gospodării a ajuns la 79% (84% în mediul urban şi 71% în mediul rural), în timp ce ritmul de creştere a numărului de conexiuni din mediul rural (+3%) continuă să îl depăşească pe cel din urban (+1%). După numărul de conexiuni, primii 3 furnizori erau RCS&RDS (69%), grupul Orange (18%) şi Vodafone (11%).

Pe partea de internet mobil, numărul total de conexiuni active (21,3 milioane) a rămas aproape constant (+1%), iar 75% dintre acestea permit 4G şi/sau 5G (15,9 milioane), numărul conexiunilor 5G s-a dublat în prima jumătate a anului, depăşind 1,5 milioane de conexiuni. Aproape 20 de milioane de conexiuni sunt legate de telefonia mobilă, restul fiind dedicate internetului mobil, accesul realizându-se prin modem/card/USB. Traficul mediu lunar a fost de 9,2 GB per locuitor (+4%), adică aproximativ 300 MB/zi. După numărul de conexiuni active, primii 3 furnizori erau grupul Orange (38%), RCS&RDS (26%) şi Vodafone (24%).

În privinţa telefoniei mobile, erau active 23,4 milioane de cartele SIM, dintre care 66% pe bază de abonament şi 34% pe bază de cartele preplătite. Numărul cartelelor SIM cu abonament de telefonie mobilă a înregistrat o creştere de 3%, în timp ce numărul de cartele SIM preplătite active a scăzut cu 7%. Traficul total de voce a înregistrat o scădere de 3%, până la 30,5 miliarde de minute, în timp ce traficul mediu efectuat de un locuitor a fost de 4 ore şi 27 de minute/lună, precum şi 16 SMS-uri/lună. În funcţie de numărul de cartele SIM active la jumătatea anului, grupul Orange avea o cotă de piaţă de 36%, Vodafone 28%, iar RCS&RDS 23%.

Conform raportului ANCOM, în ceea ce priveşte televiziunea, numărul abonaţilor la servicii TV s-a menţinut la valoarea de 7,8 milioane şi a continuat preferinţa utilizatorilor de a migra către serviciile de retransmisie prin cablu (+2%, până la 6,7 milioane abonaţi) în defavoarea serviciilor prin satelit/DTH (-14%, până la un total de 1 milion). În funcţie de numărul total de abonaţi, RCS&RDS avea o cotă de piaţă de 71%, grupul Orange 15%, Vodafone 10%.

Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o scădere de 2,3% în prima jumătate a anului 2023, depăşind 8,3 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro). Creşterea veniturilor din internet fix şi mobil nu a fost suficientă pentru compensarea scăderii veniturilor cu ridicata (wholesale) din telefonia mobilă, menţionează raportul. Internetul (fix şi mobil) a generat 37% din totalul veniturilor, telefonia mobilă 30%, retransmisia programelor TV 15%, telefonia fixă 9%, iar celelalte tipuri de reţele/servicii 9%. În funcţie de veniturile obţinute din comunicaţii electronice, primii 3 furnizori erau: grupul Orange (39%), RCS&RDS (25%) şi Vodafone (24%).

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru semestrul I 2023 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligaţia de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013.

Te-ar mai putea interesa și
Afacerile din comerţul cu amănuntul, în creştere cu 8,7%, la 11 luni
Afacerile din comerţul cu amănuntul, în creştere cu 8,7%, la 11 luni
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 8,7%, în primele 11......
Ce spun liderii europeni despre planul lui Trump pentru Groenlanda
Ce spun liderii europeni despre planul lui Trump pentru Groenlanda
Statele Unite şi Europa sunt "mai puternice împreună", au declarat joi principalii doi lideri ai Uniunii Europene, Ursula ...
Trump se va întâlni cu Putin după ce își va lua postul în primire, după 20 ianuarie
Trump se va întâlni cu Putin după ce își va lua postul în primire, după 20 ianuarie
Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat joi că se pregătește să se întâlnească cu președintele ...
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor spune că nu vor fi concedieri masive la stat, mai degrabă plecări voluntare
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor spune că nu vor fi concedieri masive la stat, mai degrabă plecări voluntare
Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a precizat că nu vor fi concedieri masive în instituţiile statului, ci doar ...