‘Evoluţia pieţei de telefonie şi internet mobil în România pe anul 2012 arată o scădere uşoară a numărului de utilizatori telefonie mobilă dar şi o creştere a traficului de voce SMS şi MMS. De asemenea, se observă o creştere a duratei medii a unui apel, precum şi a numărului mediu de SMS-uri. Creşte numărul de conexiuni mobile în bandă largă şi cel de conexiuni la internet pe mobil (53% din populaţie). În 2012, numărul utilizatorilor activi de telefonie mobilă a scăzut cu 2,5% faţă de 2011, însă evoluţia din a doua jumătate a anului trecut arată o revenire o tendinţei pozitive, respectiv o creştere trimestrială de 0,6%. La finele anului 2012, existau în România 22,8 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă dintre care 13 milioane pe cartele preplătite şi nouă pe bază de abonament’, a afirmat Lovin.
Potrivit datelor citate, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la suta de locuitori ajunsese la 120%, în scădere anuală de trei puncte procentuale, în timp ce traficul de voce s-a diminuat cu 7%, depăşind pragul de 70 miliarde de minute, echivalentul a 26 miliarde de apeluri.
De asemenea, traficul de SMS-uri şi MMS-uri a crescut, în decursul anului trecut, dar s-a diminuat traficul de apeluri video.
‘Utilizatorii de cartele preplătite efectuează cea mai mare parte a traficului de voce, respectiv 36 miliarde de minute, adică 56% din total. Mai mult, durata medie a unui apel realizat de către utilizatorii de cartele prepay este mai mare decât a celor cu abonament – 2 minute şi 22 de secunde. În roaming, traficul de voce a înregistrat o creştere anuală de 11%. Raportat la cei şase furnizori de servicii telecom de pe piaţă, existau 10 milioane de conexiuni active de acces la internet mobil, dintre care şapte milioane în bandă largă’, a subliniat oficialul ANCOM.
Ziua Comunicaţiilor, ajunsă în acest an la cea de-a 17-a ediţie, reuneşte, joi, într-o conferinţă de specialitate, specialişti din mai multe sectoare, precum IT, companii şi instituţii de specialitate.