ANCOM: Piaţa serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe se menţine concurenţială
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat joi în consultare publică poziţia sa cu privire la revizuirea pieţelor relevante de gros, corespunzătoare serviciilor de acces local la puncte fixe şi, respectiv, serviciilor de acces central la puncte fixe, pentru servicii destinate publicului larg.
”Pe baza analizei concurenţiale realizate, ANCOM consideră că piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe este concurenţială, în absenţa oricăror reglementări impuse la nivelul pieţelor de gros corespunzătoare”, arată autoritatea într-un comunicat.
Documentul supus consultării publice este rezultatul unei noi runde de analize de piaţă, realizate cu scopul de a reevalua şi, eventual, de a intensifica nivelul de concurenţă pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe, prin potenţiale măsuri de reglementare impuse pe pieţele de gros. ANCOM derulează periodic astfel de analize pentru a asigura o concurenţă efectivă pe piaţă, care să genereze beneficii pentru utilizatorii finali.
”Analiza precedentă, realizată în anul 2015 la nivelul pieţei serviciilor de acces la elemente de infrastructură, care cuprindea serviciile de acces, total sau partajat, la bucla sau subbucla locală din cupru, a arătat că Telekom Romania Communications nu mai avea putere semnificativă pe această piaţă. Astfel, operatorului i-au fost retrase obligaţiile specifice impuse anterior”, informează ANCOM.
Analiza actuală, care a avut în vedere modificările de pe piaţă, în perioada 2015 – 2019, nu a evidenţiat existenţa unor probleme concurenţiale care să justifice impunerea de reglementări specifice, la nivelul pieţelor de gros corespunzătoare sau a pieţelor cu amănuntul.
”Atât în prezent, cât şi în orizontul de timp al analizei, piaţa serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe se menţine concurenţială, în condiţiile în care utilizarea buclei locale la nivelul pieţei de gros este nesemnificativă în România, concluzia ANCOM fiind că nu este necesar a fi impuse reglementări la nivelul pieţelor serviciilor de acces local la puncte fixe şi, respectiv, serviciilor de acces central la puncte fixe”, spun reprezentanţii autorităţii.
Piaţa cu amănuntul analizată este dinamică, în continuă creştere, tarifele pentru internetul fix sunt, de regulă, în scădere, în special pentru vitezele de transmisie superioare, în timp ce vitezele de transmisie „best-effort” sunt îmbunătăţite constant, utilizatorii finali fiind mulţumiţi de accesibilitatea şi calitatea serviciilor oferite.
O altă caracteristică a pieţei din România este gradul înalt de inovare care generează o gamă largă de produse şi oferte variate de preţ, la un nivel competitiv. De exemplu, tarifele pentru conexiunile de acces la internet în bandă largă la puncte fixe, în special pentru cele cu viteze de transmisie de cel puţin 100 Mbps, sunt printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.
”Totodată, în România, există unul dintre cele mai ridicate grade de concurenţă la nivel de infrastructuri, comparativ cu situaţia din celelalte state membre ale Uniunii Europene, cu un număr de peste 480 furnizori de servicii de acces la internet în bandă largă la puncte fixe în anul 2019 şi cu o structură a pieţei foarte eterogenă”, spun reprezentanţii ANCOM.
Chiar dacă rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe este relativ scăzută, acest lucru este cauzat de factori care nu ţin de piaţa telecom, precum numărul redus de calculatoare personale, respectiv terminale care permit accesul la internet de acasă, la nivel de populaţie, gradul redus de alfabetizare digitală, precum şi nivelul scăzut al venitului mediu pe cap de locuitor, în special în mediul rural.
Proiectul de Poziţie a ANCOM referitoare la revizuirea pieţelor relevante din sectorul comunicaţiilor electronice corespunzătoare serviciilor de acces local la puncte fixe şi serviciilor de acces central la puncte fixe pentru servicii destinate publicului larg poate fi consultat pe site-ul autorităţii, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 13 iulie.