Decizia vine „la solicitarea unor reprezentanţi ai industriei”, precizează ANCOM.
Licitaţia 5G a fost lansată în consultare publică pe 26 iunie şi urma să se încheie miercuri, 26 iulie.
Tehnologia 5G aduce viteze mai mari ale traficului de date pentru telefonia mobilă, dar şi latenţă mai scăzută, comparabilă cu timpul de răspuns al conexiunilor fixe, aspect care va permite noi aplicaţii ale tehnologiei wireless, precum navigaţia neasistată a automobilelor „inteligente” sau telemedicina.
De asemenea, generaţia următoare de reţele mobile va fi mai bine adaptată aplicaţiilor din sfera Internet of Things, permiţând un număr foarte mare de conexiuni şi acoperire mult mai bună pentru staţiile baseband.
Standardele tehnice ale reţelelor 5G nu au fost încă finalizate la nivel internaţional, o decizie fiind aşteptată în trimestrul al patrulea din acest an sau în prima parte a anului viitor.
Se estimează că serviciile comerciale vor fi disponibile la scară largă începând din anul 2020.
Singura ţară din Europa care a anunţat deja o licitaţie pentru frecvenţele 5G este Marea Britanie. Procedura nu este lipsită de controverse. Operatorii numărul trei şi patru pe piaţă, Three şi O2, au cerut şi au obţinut de la arbitrul pieţei telecom, în interesul concurenţei, limitări asupra spectrului wireless ce poate fi controlat de primii doi operatori, EE şi Vodafone. Three este controlată de miliardarul Li Ka-shing din Hong Kong, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, iar O2 este divizie a grupului spaniol Telefonica. EE este brandul wireless al gigantului BT (British Telecom).