ANCOM propune criteriile prin care poți cere furnizorului internet acasă

21 11. 2024
internet

Prin acest document, Autoritatea propune o serie de criterii pe care trebuie să le îndeplinească o cerere a unei persoane fizice pentru a fi considerată rezonabilă în scopul asigurării, de către furnizorul desemnat ca furnizor de serviciu universal, a dreptului său la un serviciu de acces la internet funcțional, prin intermediul unei conexiuni la punct fix.

Proiectul de decizie poate fi consultat aici, iar propunerile pot fi trimise până la 23 decembrie.

Principalele prevederi

Proiectul de decizie definește condițiile de rezonabilitate în care persoanele fizice pot beneficia de dreptul de acces la un serviciu funcțional de internet în bandă largă într-o anumită zonă:

Disponibilitate servicii – Niciun furnizor de rețele și servicii de comunicații electronice nu oferă serviciul de acces la internet în bandă largă la nivelul minim de calitate.
Domiciliu solicitant – Adresa de domiciliu sau de reședință a solicitantului trebuie să fie în zona în care se solicită furnizarea serviciului.
Proiecte de finanțare – Nu există și nu este angajat niciun proiect finanțat din fonduri publice, naționale sau europene, pentru a furniza internet în bandă largă în zona în care se solicită furnizarea serviciului. Situația trebuie să fie valabilă în decurs de un an de la data la care ANCOM publică pe pagina de internet lista zonelor fără acces la acest serviciu, iar respectiva zonă să fie inclusă în lista publicată de ANCOM.
Angajament de utilizare – Cererea este însoțită de un angajament al solicitantului de a utiliza serviciul instalat pentru o perioadă de minimum 12 luni, dar nu mai mare de 24 de luni de la data conectării.
Furnizare serviciu – Nu se solicită furnizarea serviciului de către un furnizor care nu a fost desemnat ca furnizor de serviciu universal pentru zona respectivă.
Costuri de instalare – Costurile de instalare nu depășesc echivalentul în lei a 2.000 de euro/cerere, exclusiv TVA. Dacă aceste costuri sunt mai mari, solicitantul poate acoperi diferența.
Nivelul minim de calitate care poate asigura un serviciu de acces funcțional la internet în bandă largă la punct fix se realizează printr-o conexiune ce permite o viteză de transfer al datelor necesară pentru descărcare (download) de 100 megabiţi/secundă (Mbps).

”Autoritățile centrale și locale au un rol important în extinderea rețelelor de comunicații electronice și sprijinirea conectivității în zonele albe (identificate de ANCOM). Măsurile luate de autorități se pot concretiza, de exemplu, în prioritizarea procedurilor de construire a rețelelor publice de comunicații electronice, în atragerea de fonduri, sau în acces gratuit, nediscriminatoriu, pe proprietatea publică sau privată pe care o dețin sau pe care o au în administrare”, arată instituția, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în cazul în care măsurile luate de autoritățile centrale și locale, dar și celelalte mecanisme ale pieței nu vor contribui la atingerea unui nivel adecvat de conectivitate în zonele albe, ANCOM va asigura aplicarea dreptului fiecărui cetățean de acces la un serviciu funcțional de internet în bandă largă prin mecanismul serviciului universal, definind clar condițiile de acces la acest serviciu, precum și procedura de desemnare a furnizorului de serviciu universal care va avea, astfel, obligația, de a răspunde cererilor care îndeplinesc criteriile de rezonabilitate stabilite prin prezentul proiect de decizie.

Impunerea unor obligații de serviciu universal nu ar trebui să constituie un scop în sine, utilizarea mecanismului de serviciu universal fiind subsidiară utilizării altor mecanisme, mai arată ANCOM.