‘În contextul creşterii numărului de colete expediate de sărbători, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) îi sfătuieşte pe utilizatorii care doresc să trimită bunuri de valoare în ţară (telefoane, aparate foto etc.) să opteze pentru un serviciu de trimitere cu valoare declarată, chiar dacă acesta presupune costuri mai mari de expediere. Declararea valorii coletelor este singura modalitate prin care utilizatorii pot fi despăgubiţi corespunzător, în raport cu suma declarată, în caz de pierdere, furt sau distrugere totală/parţială ori deteriorare a coletului pe parcursul livrării acestuia către destinatar’, notează arbitrul telecom.
Conform sursei citate, serviciul de trimitere cu valoare declarată este taxat suplimentar faţă de alte tipuri de servicii poştale, cu sume care reprezintă, adesea, un procent din valoarea declarată a bunului expediat. În plus, acesta funcţionează ca o asigurare a întregii valori declarate a coletului în caz de pierdere, furt, distrugere ori deteriorare, spre deosebire de alte tipuri de servicii poştale interne care nu includ o astfel de facilitate şi pentru care furnizorii sunt obligaţi prin lege să acorde o despăgubire ce reprezintă de 10 ori tariful serviciului.
ANCOM precizează faptul că, în cazul în care utilizatorul declară o valoare a coletului mai mică decât cea reală, despăgubirea va fi calculată în raport cu nivelul valorii declarate.
Serviciul cu valoare declarată nu este oferit implicit de furnizor, ci la cererea expeditorului. De asemenea, dacă furnizorul îşi pune la dispoziţie o aplicaţie online de completare a documentelor de transport, utilizatorul trebuie să verifice dacă aplicaţia oferă şi opţiunea de asigurare a coletului, dar şi dacă documentul de transport înmânat de curier la preluarea coletului reflectă cerinţele/condiţiile de livrare solicitate.
Autoritatea de reglementare subliniază că furnizorii de servicii poştale nu au obligaţia de a oferi acest serviciu, fiind deci posibil ca unii dintre ei să nu o facă.
Pe de altă parte, aceste reguli se aplică exclusiv trimiterilor poştale interne, respectiv acelor trimiteri expediate de pe teritoriul României către o adresă situată pe acest teritoriu, iar în funcţie de oferta furnizorului de servicii poştale, serviciul cu valoare declarată poate fi utilizat inclusiv pentru trimiterile poştale care fac obiectul serviciului contra ramburs, caz în care utilizatorii vor fi despăgubiţi cu suma ce reprezintă valoarea declarată.
În caz de pierdere, furt, distrugere (totală sau parţială) sau deteriorare a bunului expediat, utilizatorii vor trebui să se adreseze mai întâi furnizorului, care are obligaţia să îşi soluţioneze reclamaţia conform contractului încheiat sau Condiţiilor sale generale privind furnizarea serviciilor poştale, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2013.
Dacă reclamaţia nu a fost soluţionată amiabil sau nu s-a primit un răspuns în maximum trei luni de la formulare, utilizatorii se pot adresa ANCOM, cu dovada îndeplinirii procedurii reclamaţiei prealabile, urmând anumiţi paşi.
ANCOM menţionează că nu poate stabili cuantumul despăgubirilor şi nici obliga furnizorul la plata acestora, astfel de competenţe revenind instanţelor de judecată.