ANCOM: Vitezele medii de download atât pe date fixe, cât şi mobile au crescut în semestrul doi din 2017
Conform sursei citate, în intervalul de referinţă, testele efectuate pe www.netograf.ro arată că, în semestrul al doilea din anul anterior, utilizatorii români au experimentat viteze de download date internet fix în creştere cu 5,5% la nivel naţional şi viteze de download date internet mobil mai mari cu 4,3%, faţă de semestrul I 2017.
ANCOM precizează că tendinţa de creştere se observă şi în ceea ce priveşte viteza medie de upload pentru serviciile mobile, de la 8,60 Mbps, în primul semestru al anului 2017, la 9,49 Mbps (+10%) în cel de-al doilea semestru. Viteza medie de upload pentru serviciile fixe rămâne aproximativ constantă, la 92,77 Mbps.
Pe segmentul download date internet fix, cea mai bună viteză medie măsurată a fost în reţeaua RCS&RDS (132,6 Mbps), urmată de UPC România – cu 120,66 Mbps şi Nextgen Communications, cu 80,56 Mbps.
Totodată, pe date mobile, vitezele medii cele mai bune, măsurate cu ajutorul Netograf.ro, au fost, în S2 din 2017, la Orange România (24,86 Mbps), Vodafone România (24,6 Mbps), Telekom România Mobile (21,72 Mbps) şi RCS&RDS (8,49 Mbps).
Arbitrul telecom realizează, prin intermediul aplicaţiei Netograf.ro, statistici semestriale şi anuale privind calitatea serviciului de acces la internet fix şi mobil din România, printre care şi vitezele medii de descărcare a datelor, cum au fost acestea experimentate de către fiecare utilizator care a efectuat măsurători prin intermediul aplicaţiei, separate în funcţie de operator.
Statisticile au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de peste 273.000 de teste efectuate de utilizatori în anul 2017, care au fost validate şi utilizate în procesul de generare a statisticilor. Dintre acestea, peste 138.000 de teste au fost efectuate pe parcursul celui de-al doilea semestru.
Netograf.ro este aplicaţia de monitorizare şi evaluare a calităţii serviciului de acces la internet, dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziţie de către furnizori şi/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet aşa cum este ea experimentată de utilizatori, aceasta măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toţi utilizatorii de servicii de acces la internet din România) şi gratuit.