‘NetCity Bucureşti este un proiect care a început în urmă cu câţiva ani. Există o concesiune acordată de Primăria Capitalei către firma care a început implementarea proiectului. ANCOM a dat un aviz conform la vremea respectivă bazat pe accesul nediscriminatoriu al furnizorilor şi operatorilor de reţele. Din păcate, pe vechea legislaţie acele cerinţe pe care noi le-am pus în avizul conform nu au fost puse în aplicare. În alte considerente de urbanism, nu pot să intru pentru că nu este în zona noastră. După schimbarea legislaţiei, în urmă cu un an şi jumătate, noua Lege a infrastructurii ne-a dat instrumentul ca acel aviz conform să devină act administrativ al instituţiei. Astfel, pe noua lege, lucrăm la elaborarea unui aviz cuprinzător pe parte tehnică şi tarifară, pe care estimăm că îl vom finaliza până în vară. Acesta va fi cu titlu executoriu, după care vom urmări aplicarea avizului. În trecut, nu am avut această pârghie’, a explicat Lovin.
Anul trecut, în octombrie, Netcity Telecom, operatorul reţelei subterane pentru fibră optică a Municipiului Bucureşti, anunţa reluarea investiţiei private în construcţia reţelei de infrastructură de telecomunicaţii.
‘Primăria Municipiului Bucureşti şi Netcity Telecom şi-au propus ca lucrările la reţeaua edilitară de fibră optică, finanţată exclusiv de Netcity din fonduri private, să continue într-un ritm susţinut în 2017 şi în anii următori. Netcity estimează că până în 2020 investiţia privată va creşte cu peste 30 milioane de euro, depăşind la acel moment 70 milioane de euro. Lungimea reţelei în următorii trei ani urmează astfel să se dubleze, la peste 1.800 km, continuând ulterior să crească în fiecare an, în funcţie de necesităţile Capitalei’, menţiona sursa citată, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.
În acest context, reprezentanţii Primăriei Capitalei şi Netcity Telecom au agreat, la jumătatea anului trecut, necesitatea extinderii reţelei cu circa 150 km de reţea în 2017, fiind prioritizate zonele cu risc crescut de accidente din cauza situaţiei improprii a cablurilor aeriene de telecomunicaţii. Astfel, celor 350 km de extindere a reţelei deja proiectaţi în 2017 li se vor adăuga alţi 400 km de reţea pentru care etapa tehnologică de proiectare este estimată a se finaliza în luna martie 2018.
De asemenea, Netcity estimează că investiţiile realizate până în 2020 vor duce la dublarea veniturilor rezultate din redevenţa plătită de concesionarul Netcity Telecom către bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti, venituri ce vor ajunge la peste două milioane de euro pe an.
Extinderea reţelei va creşte numărul de străzi pentru care cablurile aeriene de telecomunicaţii vor fi migrate în subteran, migrare care va contribui la îmbunătăţirea aspectului urban şi reducerea riscurilor de accidente cauzate de amplasarea ilegală şi haotică a cablurilor pe stâlpi, în copaci sau între clădiri, a precizat sursa citată. Se menţionează că investiţia în reţeaua Netcity va asigura creşterea calităţii serviciilor de telecomunicaţii, a concurenţei între operatorii de servicii telecom şi a redevenţei încasate de către municipalitate, oferind totodată suportul de infrastructură pentru serviciile de tip Smart City.
Netcity Telecom este operatorul reţelei ‘Netcity’, fiind responsabil cu proiectarea, realizarea şi operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în anul 2008 cu Primăria Municipiului Bucureşti pentru o perioadă de 49 de ani. Reţeaua-suport de infrastructură pentru fibră optică are în prezent o lungime de aproximativ 900 km, fiind pusă la dispoziţia operatorilor de telecomunicaţii care oferă servicii pe teritoriul Municipiului Bucureşti.
Raportul ANCOM pe 2016 a fost avizat favorabil, în unanimitate, marţi, în şedinţă comună, de către membrii Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor şi Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat.