ANCOM vrea „perioade de probă” la abonamentele mobile şi va da note operatorilor la acoperire

Economica.net
04 08. 2016
20160804_150740_63185200

„ANCOM ia în calcul introducerea unei perioade de probă în contractele de servicii mobile cu executare succesivă care exclud furnizarea de echipamente, pentru a le facilita utilizatorilor schimbarea furnizorului și pentru a stimula cererea de servicii”, se arată într-un comunicat transmis joi de ANCOM.

Potrivit strategiei ANCOM, perioada de probă la abonamentul mobil ar reprezenta „o intervenţie eficientă pentru reducerea barierelor la schimbarea furnizorului cu sau fără portare”. Măsura ar permite „posibilitatea renunţării la continuarea relaţiei contractuale în primele zile de la încheierea contractului, fără motiv şi fără dezdăunare”.

Contractele pe durată predeterminată, spre exemplu de 12 sau 24 de luni, cu operatorii mobili şi nu numai cuprind clauze care stabilesc că renunţarea la contract înainte de expirarea perioadei respective presupune plata de către client a unei sume drept despăgubire.

De subliniat că perioada de probă avută în vedere de ANCOM se referă la abonamentele fără furnizarea de echipamente, adică nu ar acoperi şi contractul semnat cu achiziţia unui telefon.

ANCOM vrea de asemenea să-i facă de răs pe furnizorii de servicii de comunicaţii care folosesc tehnici agresive de retenţie a clienţilor. Autoritatea vrea să publice rapoarte periodice pe această temă, cu nominalizarea companiilor care promovează astfel de practici, autoritatea folosind în documentul Strategiei 2020 sintagma „name & shame”.

Autoritatea vrea de asemenea să crească atractivitatea portării prin măsuri precum simplificarea cererii de portare, prin posibilitatea de transfer a datelor personale stocate în telefon şi în cartela SIM, prin reducerea costurilor procesului şi prin creşterea capacităţii zilnice de portare şi flexibilizarea procedurilor pentru cererile de portare simultană a unui grup mare de numere.

În vederea creşterii calităţii serviciilor de comunicaţii, ANCOM vrea să realizeze hărţi interactive de acoperire teritorială a reţelelor, cu afişarea unor detalii precum viteze de transfer de date, tehnologii disponbile şi calitatea acoperirii, cu calificative precum „de bază, bună şi foarte bună”.

ANCOM crede că pachetele convergente fix-mobil vor deveni produse de masă până în 2020, perspectivă care i-ar lăsa în ofsaid pe operatorii care oferă o singură categorie de serviciu.

De asemenea, ANCOM prevesteşte românul conectat peste tot. „Utilizatorii români vor avea la dispoziţie tot mai multe servicii şi aplicaţii oricând, oriunde (acasă, la serviciu, în vacanţă, staţionar sau în mişcare) şi pe orice echipament (calcualtor desktop sau portabil, tabletă, telefon)”. Conexiunile Wi-Fi vor fi prezente în majoritatea gospodăriilor din România, anticipează autoritatea.