ANCOM vrea să inventarieze rețelele publice de comunicații la nivel național

Toți furnizorii de rețele publice de comunicații electronice vor fi obligați să declare anual, în intervalul 1 septembrie – 31 octombrie, dacă dețin sau nu dețin în proprietate sau concesiune rețele publice de comunicații electronice și/sau elemente de infrastructură fizică, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de către ANCOM.
Lidia Neagu - mie, 12 apr. 2023, 10:25
ANCOM vrea să inventarieze rețelele publice de comunicații la nivel național

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat spre consultare publică un proiect de decizie care revizuiește prevederile pentru stabilirea formatului și a modalității de transmitere a informațiilor cu privire la dezvoltarea și localizarea geografică a rețelelor publice de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură fizică asociate acestora.

Informațiile care vor fi transmise Autorității vor fi utilizate pentru realizarea inventarului național al rețelelor publice de comunicații electronice și al elementelor de infrastructură asociate acestora.

Pentru ca datele colectate să reflecte într-un mod cât mai fidel gradul curent de dezvoltare a rețelelor publice de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură fizică, Autoritatea a decis ca transmiterea declarației privitoare la deținerea sau nedeținerea în proprietate sau concesiune a rețelelor publice de comunicații electronice și/sau a elementelor de infrastructură fizică să fie efectuată prin raportare la situația existentă la o anumită dată de referință, valabilă pentru toți furnizorii de rețele publice de comunicații electronice.

Pentru ca aceasta să fie corelată cu perioada în care furnizorii au obligația de a raporta informațiile, Autoritatea a fixat această dată de referință în prima zi a perioadei de raportare, respectiv 1 septembrie.

O altă modificare privește termenul în care persoanele care devin furnizori de rețele publice de comunicații trebuie să transmită declarația cu privire la deținerea în proprietate sau în concesiune a rețelelor publice de comunicații electronice și/sau a elementelor de infrastructură fizică.

Astfel, conform proiectului de decizie, în acest caz, cei care devin furnizori de rețele publice de comunicații electronice până la data de 31 august a fiecărui an, inclusiv, prima transmitere a declarației și, după caz, a informațiilor prevăzute în decizie se va realiza în perioada de raportare aferentă anului în care au dobândit această calitate, persoanele care dobândesc calitatea de furnizori de rețele publice de comunicații electronice începând cu data de 1 septembrie a fiecărui an urmând a transmite aceste informații pentru prima dată în perioada de raportare aferentă anului următor.

De asemenea, au fost completate dispozițiile Deciziei președintelui ANCOM nr. 336/2013, extinzându-se aria de aplicabilitate a acesteia și pentru transmiterea informațiilor privind dezvoltarea și localizarea geografică a rețelelor publice de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură fizică asociate acestora.

Procesul de consultare publică

Proiectul deciziei Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații privind modificarea și completarea Deciziei președintelui ANCOM nr. 134/2022 pentru stabilirea formatului și a modalității de transmitere a informațiilor privind dezvoltarea și localizarea geografică a rețelelor publice de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură fizică asociate acestora, precum și de completare a Deciziei președintelui ANCOM nr. 336/2013 privind mijloacele și modalitatea de transmitere de către furnizori a unor documente, date sau informații către ANCOM este supus consultării publice în regim de urgență și poate fi consultat aici.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...