Andreea Medvedovici-Per (RGDA), despre impactul jocurilor video asupra copiilor: Părinții trebuie să știe că la unele vârste contează mai mult ce se joacă copilul și nu pentru cât timp

Siguranța în online a copiilor nu este încă un punct de interes pentru părinții din România, care ar trebui să știe că la unele vârste contează mai mult ce jocuri video se joacă copilul și nu pentru cât timp o face, atrage atenția Andreea Medvedovici-Per, director executiv al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România.
Lidia Neagu - mar, 08 nov. 2022, 22:11
Andreea Medvedovici-Per (RGDA), despre impactul jocurilor video asupra copiilor: Părinții trebuie să știe că la unele vârste contează mai mult ce se joacă copilul și nu pentru cât timp

Andreea Medvedovici-Per este Director Executiv RGDA, vicepreședinte al EGDF (Federația Europeană a Dezvoltatorilor de Jocuri) și co-fondator al Asociației Women in Games Romania.

Aceasta a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre importanța controlului parental asupra copiilor în mediul online, dar și despre modul în care industria de gaming vine în ajutorul părinților în alegerea jocurilor potrivite.

”Când vorbim despre faptul că industria de jocuri video este o industrie responsabilă, vorbim de fapt despre controlul parental și despre clasificarea de vârstă pe care jocurile o au încă din anii ’90. Vreau să vorbesc despre acest subiect pentru că foarte multă lume are preconcepția că, în general industria jocurilor video, nu ține cont de siguranța consumatorului și mai ales de siguranța copiilor în online. Este o concepție greșită, pentru că, de fapt, industria este cu adevărat vârf de lance în ceea ce privește utilizarea tehnologiei pentru a se asigura că copii atunci când consumă jocuri video online sau offline sunt în siguranță”, a explicat Medvedovici-Per.

Ea a spus că în țara noastră există o problemă însă legată de necunoașterea de către mulți părinți, profesori sau tutori ai copiilor a mecanismelor de control parental pe care industria le are în acest moment. În acest context, asociația a lansat un site care pune la dispoziția utilizatorilor informații despre ratingurile de vârstă PEGI și configurarea controlului parental.

”Ne-am dat seama că acest lucru este o problemă și noi, RGDA în România, am creat site-ul desprejocurivideo.ro cu informații în limba română pentru părinți, profesori, tutori. Site-ul încearcă să le explice părinților în primul rând, cum folosim tehnologia și controlul parental pe diferite platforme pe care copilul se joacă pentru a ne asigura că acesta nu are acces la jocuri la care nu ar trebui să aibă acces, că nu poate să cumpere jocurile pe care părinții nu vor să le cumpere. De asemenea, se pot asigura că nu se joacă copiii mai multe ore decât își doresc părinții”.

CITEȘTE ȘI:

Ea a adăugat că astfel de site-uri informative sunt create de industrie în toată lumea. Sistemul PEGI, utilizat și recunoscut în Europa, cu sprijinul Comisiei Europene, este considerat un model de armonizare la nivel european în domeniul protecției copiilor.

”Un lucru extrem de important de spus este că soluțiile de control parental în industria de jocuri video sunt nu numai vârf de lance, dar și inovatoare. Abia acum încep să fie folosite, de exemplu, de platformele de streaming, precum Netflix.

Un alt lucru extraordinar este clasificarea de vârstă. Un lucru important pe care părinții trebuie să îl știe este că pentru anumite vârste nu cât se joacă, ci ce se joacă copilul, este mult mai important. De la o anumită vârstă încolo, copii pot să distingă între viața reală și lumea virtuală. Înainte de această vârstă acest lucru nu este posibil, și atunci este foarte important ca părinții să vadă exact jocurile pe care copiii lor se joacă și să se asigure că joacă jocurile potrivite”, a punctat Andreea Medvedovici-Per.

Potrivit acesteia, beneficiile jocurilor video, atunci când un copil se joacă jocul potrivit, sunt nenumărate, și ajută la dezvoltarea motorie, psihologică, dar și la dobândirea capacităților de rezolvare a unei probleme, gestionare a timpului, printre altele.

Totodată, Andreea Medvedovici-Per a atras atenția asupra siguranței copilului în mediul online, un lucru neglijat destul de des de către majoritatea părinților.

”Siguranța în online nu este încă un punct important pentru părinți și profesori atunci când vorbim despre ce face copilul online (…) Avem impresia că dacă copilul este acasă într-o cameră de lângă noi este în siguranță. Ei bine, pentru că există acest online, trebuie să avem grijă să fie în siguranță în lumea virtuală, care are nu doar zonele de abuz și cyberbullying, dar pot să aibă și repercusiuni în lumea reală”, a atenționat Medvedovici-Per.

Potrivit datelor unui studiu comandat de RGDA, în România există 7,8 milioane de gameri cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani. Numărul lor ar fi mult mai mare și s-ar apropia de 10 milioane de jucători dacă analiza ar fi luat în calcul și copiii sub 15 ani.

Asociația Romanian Game Developers Association (RGDA) este o organizație non-profit care își propune să sprijine și să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din România. Obiectivele asociației sunt acelea de a informa publicul larg asupra industriei, a se asigura că există suficiente surse de training și educație pentru cei care își doresc o carieră în domeniu, a crea o comunitate strânsă a dezvoltatorilor și de a reprezenta industria în fața instituțiilor statului și a actorilor internaționali.

Te-ar mai putea interesa și
Aurul bate un nou record și ajunge la 415,32 lei gramul
Aurul bate un nou record și ajunge la 415,32 lei gramul
Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 9,4105 lei (2,32%), ajungând la o cotaţie de 415,3204 lei, de la 405,9099 lei, cât anunţase joi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o......
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării rețelelor
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării ...
Astăzi, la sediul Ministerului Energiei, a avut loc semnarea oficială a documentelor de constituire a noii companii din ...
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat ...
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...