Andreea Paul Vass: Pilonul II de pensii private este o reformă absolut necesară României
Andreea Paul Vass a precizat că toate statele europene au dezvoltat în timp sisteme private de pensii, complementare celor publice, pentru a face faţă provocărilor demografice şi lipsei de perspectivă a pensiilor de stat.
‘Argumentele folosite împotriva Pilonului II denotă o lipsă de cunoaştere a sistemului şi o interpretare eronată a mecanismului său de funcţionare. Fondurile private de pensii, care investesc banii salariaţilor, nu banii statului, finanţează în mod echilibrat atât statul, cât şi economia românească’, a adăugat consilierul de stat al primului ministru.
Randamentul Pilonulului II de la start şi până în prezent este de 11,7% pe an, în perioada menţionată inflaţia medie fiind de 5,3% pe an, iar în decembrie 2011 – de 3,4%.
Pe de altă parte, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, a apreciat că ‘statul renunţă de bunăvoie, în mod greşit, la resurse pe care le are deja, un exemplu la scară mai mică reprezentându-l Pilonul II de pensii, cu pensii private obligatorii, care ajunge să reprezinte anul acesta un sfert din deficitul bugetar’.
‘Statul dă singur la privat o parte din taxele pe care le colectează şi apoi se împrumută tot de la acei privaţi. Acest sistem ar urma să se extindă prin asigurările private de sănătate. După părerea mea, nu este cazul ca statul, care este în goană după bani, să renunţe la o finanţare pe care deja o are, gratis, din impozitare. Dacă tot colectează taxe, statul ar trebui să le administreze nu să le dea mai departe. Nu trebuie să colecteze taxe pentru a le distribui apoi sectorului privat’, a spus Liviu Voinea.
Întrebat de AGERPRES dacă redirecţionarea banilor colectaţi de stat din taxe către zona privată poate fi justificată prin necesitatea susţinerii creşterii economice, având în vedere că valoarea se produce în sectorul particular şi nu în cel de stat, directorul executiv al GEA s-a referit la modul în care fondurile de pensii private obligatorii folosesc aceste sume.
‘Ce a făcut acest sector cu banii, anul trecut? Cu 70% din bani a cumpărat titluri de stat. Deci statul s-a împrumutat cu dobândă de la privat, pe banii statului. Şi nu era mai simplu ca statul să nu-i dea?!’, a spus în încheiere Liviu Voinea.
În încheiere, consilierul de stat Andreea Paul Vass a recomandat analiştilor ‘să se decupleze de la populism şi să folosească argumente tehnice, economice şi sociale, nu minciuna şi dezinformarea’.