Andrei Gerea: Studiul de fezabilitate pentru proiectul AGRI evidenţiează două variante viabile de capacitate

Studiul de fezabilitate pentru proiectul AGRI, prin care gazele azere vor putea veni în România în stare lichefiată, arată două variante viabile de lucru, pentru două capacităţi diferite, de 5 şi, respectiv, 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Andrei Gerea, la finalul lucrărilor Reuniunii Inter-ministeriale privind proiectul AGRI, relatează Agerpres.
Economica.net - mie, 24 iun. 2015, 14:12
Andrei Gerea: Studiul de fezabilitate pentru proiectul AGRI evidenţiează două variante viabile de capacitate

„Astăzi am semnat o declaraţie comună de continuare a proiectului. Această reuniune a fost prilejuită în primul rând pentru prezentarea studiului de fezabilitate de către compania britanică care l-a realizat. Concluziile acestui studiu arată că avem două variante de lucru viabile pentru două capacităţi diferite, de 5 miliarde şi de 8 miliarde de metri cubi. Aceste cifre pot fi şi ele îmbunătăţite, iar în baza discuţiilor care au fost astăzi aici la masă, dar şi dimineaţă într-o întâlnire tete-a-tete cu domnii miniştrii participanţi am stabilit să continuăm dezvoltarea acestui proiect şi pe nişte baze tehnice care să permită dezvoltarea şi creşterea capacităţii ulterioare în cazul în care va fi nevoie. Considerăm că proiectul AGRI este o componentă a coridorului sudic de gaz care poate aduce o contribuţie importantă la securitatea energetică europeană”, a precizat Andrei Gerea.

Ministrul Energiei a subliniat că trebuie găsite surse de finanţare pentru acest proiect dar şi că ar trebui invitaţi şi alţi participanţi. În acest sens, şeful de la Energie a menţionat că a avut în ultima lună discuţii cu miniştrii Energiei din Bulgaria şi din Serbia care şi-au manifestat interesul pentru proiect, urmând să se întâlnească cu aceştia în următoarele două săptămâni.

Potrivit ministrului român al Energiei, costul aproximativ al acestui proiect va fi de circa un miliard de euro pentru partea română. De asemenea, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, a afirmat că au fost făcute calcule pentru trei scenarii, respectiv pentru două miliarde mc, cinci miliarde mc şi opt miliarde mc, iar costurile variază între două şi cinci miliarde de dolari.

La lucrările Reuniunii Inter-ministeriale privind proiectul AGRI, ţările participante au fost reprezentate de Andrei Dominic Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri din România, Natig Aliyev, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan şi Mariam Valishvili, Vice-Ministrul Energiei din Georgia. Din partea Ungariei a participat Botond Zakonyi, ambasadorul acestei ţări în România. La Reuniune au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai companiilor naţionale implicate în proiectul AGRI, diplomaţi acreditaţi în România de la ambasadele ţărilor asociate în acest proiect şi alţi invitaţi.

Reuniunea Interministerială şi-a propus reafirmarea sprijinului politic şi de asistenţă companiilor naţionale asociate în proiectul AGRI. În finalul evenimentului Miniştrii Energiei din Republica Azerbaidjan, Georgia şi România au semnat Declaraţia Comună a Reuniunii Inter-ministeriale cu privire la Proiectul AGRI.

Proiectul îşi propune transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, pe teritoriul Azerbaidjanului şi Georgiei, traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor metaniere, implicând construcţia a două terminale de lichefiere (pe coasta georgiană a Mării Negre) şi respectiv, regazeificare (pe coasta românească a Mării Negre). Volumele de gaze sunt destinate în principal asigurării consumului României şi Ungariei, restul fiind direcţionate către alte potenţiale pieţe din Europa, evidenţiate în cadrul Studiului de Fezabilitate.

De la ultima Reuniune Inter-ministerială care a avut loc tot la Bucureşti, în mai 2011, proiectul AGRI a înregistrat progrese importante şi anume finalizarea Studiului de Fezabilitate, concluziile finale ale acestuia fiind prezentate în cadrul Reuniunii de către compania de consultanţă care l-a elaborat. Totodată, s-au realizat demersurile de promovare a acestui proiect la nivelul Uniunii Europene, demersuri care s-au concretizat prin includerea sa în lista Proiectelor de Interes Comun, care va fi finalizată în cursul acestui an.

Proiectul AGRI (Azerbaidjan – Georgia – România Interconnector) a fost iniţiat în 2010, printr-un memorandum semnat la Bucureşti între România, Azerbaidjan şi Georgia, iar ulterior s-a alăturat şi Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde pe o suprafata de 3400 mp și va fi complet deschis la începutul lui 2025....
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, ...
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...