Andrei Mandachi: Studiem oportunitatea intrării pe piața imobiliară din București și căutăm parteneri

Andrei Mandachi, care a cumpărat recent complexul comercial Bucovina din Suceava, studiază oportunitatea de a intra pe piața imobiliară din București și este în căutare de parteneri, a declarat omul de afaceri pentru Economica.net. La Suceava, Mandachi are în construcție un proiect rezidențial, o investiție de 10 milioane de euro.
Andrada Ghira - mie, 23 nov. 2022, 22:02
Andrei Mandachi: Studiem oportunitatea intrării pe piața imobiliară din București și căutăm parteneri

Andrei Mandachi a cumpărat recent cu șapte milioane de euro complexul comercial Bucovina din Suceava de la Cometex, compania parte din grupul Altex, deținut de omul de afaceri Dan Ostahie. Dacă pentru firma din grupul Altex vânzarea complexului a însemnat curățarea portofoliului de clădiri construite înainte de 1989, pentru omul de afacei sucevean înseamnă un nou început și intrarea pe segmentul de retail. În prezent, Mandachi mai are afaceri pe segmentul rezidențial.

„Voi păstra funcțiunea actuală de centru comercial a imobilului, cu precizarea că îl voi transforma într-un mall de dimensiuni medii, evident, pentru că atât ne permite spațiul”, a declarat pentru Andrei Mandachi pentru Economica.net. Iar investiția în transformarea clădirii într-un mall modern este estimată la circa 2 – 2,5 milioane de euro, buget care poate oscila în funcție de diverși factori, mai spune omul de afaceri.

Andrei este fratele geamăn al lui Ștefan Mandachi, cunoscut mai ales pentru lanțul de restaurante Spartan, extins în toată țara. De profesie avocat, omul de afaceri are în Suceava afaceri în imobiliare și deține mai multe săli de evenimente. Pentru acest an, compania se așteaptă la o cifră de afaceri consolidată de 75-80 de milioane de lei, adică circa 16 milioane de euro. 

De la Suceava, la București

Pe segmentul rezidențial, Mandachi Imobiliare are în construcție un proiect cu 120 de apartamente din zona Metro din Suceava. „Investiția în acest proiect este de aproximativ zece milioane de euro. Suntem într-un stadiu avansat cu construcția, la peste 60%, iar anul viitor vom livra locuințele”, mai spune omul de afaceri.

Al doilea proiect imobiliar al companiei, Mandachi Tower, este încă pe hârtie. „Tentativa noastră de a începe lucrările s-a lovit de reticența autorităților cu privire la înălțimea clădirii. Intenționăm ca acest proiect să devină cea mai înaltă clădire din Suceava și suntem în procedură de a obține avizele necesare și lucrăm la documentații”, mai spune Andrei Mandachi. Investiția în acest proiect este de circa zece milioane de euro.

Despre piața rezidențială din Suceava, Mandachi spune că începe să prindă contur și nișa de apartmente premium, de lux, segment inexistent până acum un an, doi. Dezvoltatorul a vândut peste 65% dintre apartamente.

Investițiile lui Andrei Mandachi sunt susținute din surse proprii. Întreabat dacă ar putea intra și pe piața rezidențială de la București, antreprenorul spune că nu e chiar ușor să vină pe o piață cu jucători mari, care au mulți ani de activitate în spate.

„Studiem oportunitatea intrării pe piața din București și suntem în căutare de parteneri. Pe piața din București activează jucători gigant, unii dintre ei listați la Bursă, precum One sau Impact, concurența fiind una solidă, însă implementând proiecte de calitate, este imposibil să nu putem penetra și piața din București, care nu este mai exigentă în ceea ce privește calitatea decât cea din Suceava, ba tind să cred că din contră, este chiar mai permisivă, deci nu văd de ce am avea probleme în a ne implementa proiectele de calitate și aici. Intenționăm să intrăm pe piața din București imediat ce vom găsi un partener care să creadă în brandul nostru și care să împartă aceeași paletă de valori cu noi”, ne-a mai declarat Mandachi.

Planurile de construi locuințe la București, sau poate chiar Iași sau Cluj, sunt amplificate și de blocajul și reticența de la nivelul administrațiilor locale. Mandachi spune că o primărie de lângă Suceava a blocat un proiect de 100 de vile și 1.000 de apartamente.

„Ne-am asumat să racordăm întregul nou cartier la canalizare, electricitate, gaz și să urbanizăm zona după standarde occidentale. Stăm cu proiectele blocate și căutăm soluții, iar aceste impedimente nu fac altceva decât să ne amplifice intenția de a aborda piețe din alte orașe, precum Iași, București sau Cluj”, mai spune el.

Compania mai are și un sistem prin care proprietarii de terenuri cu PUZ (Plan Urbanistic Zonal) aprobat, dar care nu au capacitate financiară să poată valorifica terenul. „Mulți potențiali investitori sunt descurajați de birocrația excesivă și de procedurile greoaie pentru demararea unui proiect rezidențial”, spune Madachi. Firma lui preia acest rol de sprijin pe perioada contractului, când sunt implementate proiectele tehnice și managementul de proiect. Cu PUZ aprobat, terenul este preluat și dezvoltat. La finalizare, proprietarul terenului primește contravaloarea terenului în spații comerciale, apartamente sau bani. Însă până acum nu a fost construit niciun proiect prin acest tip de parteneriat.

Evenimentele în era post-pandemică

Nunți, botezuri, înmormântări, toate s-au desfășurat cu restricții în primii doi ani de pandemie. Frustrați nu au fost doar cei care n-au mai putut face nunți, ci operatorii din industrie. Mandachi deține cinci saloane de evenimente, iar pentru sezonul de nunți din 2023 are în plan deschidere a două noi saloane.

„Pandemia a fost un episod thriller pentru industria evenimentelor. Ca proprietar de saloane de evenimente, am simțit multă frustrare față de deciziile uneori aberante ale autorităților, care au omis să ia în calcul numărul mare de activități conexe care se derulează sub umbrela unui salon de evenimente, precum firme de distribuție, de decorațiuni, cofetării, formații muzicale, fotografi, videografi, ospătari, curățătorii, spălătorii, activități care aveau de suferit în egală măsură ca și noi. Chiar dacă prejudiciul suferit în cei doi ani este de peste un milion de euro, considerăm pandemia un capitol încheiat și o experiență care ne-a făcut mai puternici, așadar ne focusăm pe viitor”, concluzionează Andrei Mandachi.

Te-ar mai putea interesa și
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui Mark Burnett, creatorul şi producătorul reality show-ului "The Apprentice"......
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...