Statisticile aferente lunii noiembrie, publicate de Banca Naţională la sfârşitul săptămânii trecute indică decelerarea dinamicii anuale a creditului neguvernamental și accelerarea ritmului anual al depozitelor, evoluții influențate de faza de maturitate a ciclului investițional post-criză, precum și de acumularea de provocări din sfera echilibrului macroeconomic.
Astfel, conform datelor BNR, oferta de monedă (indicator M3) a consemnat un avans lunar de 2.2% la 376.3 miliarde lei în noiembrie, evoluție determinată de majorarea activelor interne nete cu 5% lună/lună la 210.8 miliarde lei. Activele externe nete s-au ajustat cu un ritm lunar de 1.1% la 165.6 miliarde lei, potrivit analizei financiare realizate de Andrei Rădulescu, economist şef al Băncii Transilvania.
Concluziile economistului şef, generate şi de ultimele statistici BNR, dar şi de modificările fiscal preconizate a intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019, merg spre continuarea decelerării semnificative a ritmului de creştere al creditării: „Am revizuit în jos previziunile pentru piața creditului neguvernamental pe termen mediu, inclusiv ca urmare a distorsiunilor determinate de anunțurile recente din sfera politicii fiscal-bugetare. Ne așteptăm la decelerarea dinamicii medii anuale de la 6.4% în 2018 la 2.8% în 2019, respectiv 2.5% în 2020”.
Dinamica an/an a indicatorului M3 a accelerat de la 9.4% în octombrie la 10.9% în noiembrie: activele externe nete și activele interne nete au urcat cu 4.8%, respectiv 16.2%. În contrapartidă, soldul creditului neguvernamental total a crescut pentru a 11-a lună la rând în noiembrie, cu 0.4% față de octombrie la 250.7 miliarde lei (nivel record). „Această evoluție a fost determinată de majorarea soldului creditului neguvernamental în lei cu 0.6% lună/lună la 164.5 miliarde lei, dinamică influențată de nivelul accesibil al costurilor reale de finanțare: componentele persoane fizice și companii au urcat cu ritmuri lunare de 0.9% (la 95.1 miliarde lei), respectiv 0.3% (la 69.4 miliarde lei)”, precizează Andrei Rădulescu.
Pe de altă parte, soldul creditului neguvernamental denominat în valută s-a consolidat la 86.2 miliarde lei în noiembrie, dat fiind că majorarea componentei companii cu 0.9% lună/lună la 48.5 miliarde lei a contrabalansat declinul înregistrat pe segmentul populație cu un ritm lunar de 1% la 37.7 miliarde lei.
În comentariile sale, Rădulescu arată că, „an/an soldul creditului neguvernamental total a decelerat de la 6.8% în octombrie la 6.3% în noiembrie. Se evidențiază majorarea creditului denominat în lei cu 12.8% an/an: componentele populație și companii au urcat cu 19.6% an/an, respectiv 4.7% an/an. Pe de altă parte, creditul denominat în valută s-a ajustat cu 4.3% an/an, pe fondul declinului componentei populație cu 10.6% an/an (pe segmentul companii s-a înregistrat un avans de 1.3% an/an).”
La final de noiembrie ponderea creditului în lei în totalul creditului neguvernamental s-a situat la 65.6% (maximul din ultimele decenii). Datele BNR indică și continuarea tendinței ascendente pentru depozitele neguvernamentale în noiembrie, pe fondul majorării veniturilor populației, prudenței companiilor și creșterii graduale a ratelor de dobândă.
Astfel, soldul depozitelor neguvernamentale a urcat cu 2.2% lună/lună și cu 10.9% an/an la 324.5 miliarde lei în noiembrie (nivel record). Se evidențiază avansul depozitelor denominate în RON cu 2.7% lună/lună și cu 9.8% an/an la 215.9 miliarde lei. Depozitele în valută au crescut însă cu 1.2% lună/lună și cu 13.1% an/an la 108.6 miliarde lei. Prin urmare, raportul credite-depozite a scăzut de la 78.6% în octombrie la 77.3% în noiembrie (minimul din februarie).