‘Există un exces de lichiditate în ultima perioadă, atât la lei cât şi la valută. Intră foarte multe fonduri străine, pe obligaţiuni de stat. Intră capitaluri străine pe titluri de stat, vin bani din zona euro, care nu mai vor să stea pe titluri de stat în Germania, pe dobândă negativă, pâna la scadenţa de cinci ani, şi preferă să vină în România, un stat care nu este în zona euro, dar este din Uniunea Europeană şi care oferă şi stabilitate şi randament mai atractiv la titluri de stat. În acest context, ratele de dobândă la care se împrumută şi statul şi sectorul privat au atins şi s-au consolidat în zona minimelor istorice’, a spus Andrei Rădulescu.
Economia României a intrat în 2016 în al treilea an al unui nou ciclu economic, ciclul post-criză, după un amplu proces de ajustare macro-financiară.
În 2015, PIB-ul estimat este cu 7% peste nivelul din 2008, un indiciu clar că România s-a îndepărtat de ceea ce a însemnat criza, PIB-ul fiind estimat la peste 155 miliarde euro, în apropiere de poziţia 50 în clasamentul mondial, a arătat reprezentantul BT.
PIB-ul pe locuitor estimat pentru 2015 se situează la circa 7.7250 euro, aproximativ 52% din media zonei euro la paritatea puterii de cumpărare.
Economia a crescut cu 3,7% în 2015 (cel mai bun ritm din 2008), conform estimărilor preliminare comunicate de Institutul Naţional de Statistică, consumul privat a accelerat la 5,6% an/an, investiţiile productive au crescut cu 6,9%, exporturile şi importurile au urcat cu 7%, respectiv 8,2%. Cele mai performante ramuri ale economiei în perioada T1-T3 2015 au fost construcţiile (plus 5,5% an/an), comerţ/transport/HORECA (6,9% an/an), IT&C (12,7%).
Investiţiile străine directe au crescut cu 25%, la peste trei miliarde euro în 2015, iar datoria externă totală a fost în scădere la 90,9 miliarde euro în 2015 (58,6% din PIB).
Potrivit economistului-şef al BT, există premise de accelerare pe termen scurt şi mediu pentru convergenţa economică a României, iar potenţialul economic se ameliorează, cu o contribuţie relativ echilibrată a factorilor de producţie.