Andrei Șercanean, VP ecommerce eMAG: În medie, un client Genius a comandat de șase ori mai mult decât un client fără abonament. Datorită investițiilor de 900 de milioane de lei în tehnologie am putut să menținem prețul Genius neschimbat de patru ani

Investițiile grupului eMAG de aproximativ 900 de milioane de lei în tehnologie au permis, printre altele, menținerea prețului abonamentului Genius în cei patru ani de la lansare, potrivit lui Andrei Șercanean,VP ecommerce services eMAG România, Bulgaria și Ungaria.
Lidia Neagu - lun, 22 iul. 2024, 22:15
Andrei Șercanean, VP ecommerce eMAG: În medie, un client Genius a comandat de șase ori mai mult decât un client fără abonament. Datorită investițiilor de 900 de milioane de lei în tehnologie am putut să menținem prețul Genius neschimbat de patru ani

(Foto: Vali Mirea)

”Orice investiție pe care am făcut-o și o facem este pornită de la nevoile clientului pentru a răspunde nevoilor sale actuale. 2024 pentru noi este anul care marchează o nouă etapă de dezvoltare, după finalizarea cu succes a planului de investiții de 3,2 miliarde de lei asumat în urmă cu trei ani. Aceste investiții care susțin dezvoltarea infrastructurii de ecommerce și tehnologiei ce se ridică la aproximativ 900 milioane de lei permit menținerea unui nivel ridicat al serviciilor la un preț foarte bun pentru client. Datorită acestei dezvoltări am putut să adăugăm beneficii și aplicații noi, dar și să menținem prețului abonamentului Genius neschimbat în ultimii patru ani: aceiași 99 de lei/an de când am lansat serviciul, într-un context economic volatil, în care prețurile au continuat să crească”, a declarat Andrei Șercanean.

Serviciul le oferă abonaţilor acces la livrare fără costuri în anumite condiţii, dar şi la alte oferte din aplicaţia eMAG, şi în celelalte platforme din grup: Tazz, Fashion Days şi Freshful. În mai puțin de doi ani de la momentul lansării comunitatea Genius depășea 325.000 de utilizatori, iar în prezent, la patru ani de la lansare, doar în România sunt peste 780.000 de utilizatori Genius inclusiv în mediul rural. În Bulgaria, după două luni de la lansare numărul lor a ajuns la 100.000, iar în Ungaria la 50.000.

”Genius a intrat destul de natural în obiceiurile de consum ale oamenilor, ajutându-i să comande ori de câte ori au nevoie, din orice categorii, mai mult și mai des decât înainte”, a spus Andrei Șercanean.

”Lansarea Genius a avut loc în plină pandemie de Covid-19, deci o perioadă cu numeroase provocări. La momentul acela venea să rezolve unele dintre problemele pe care pandemia le acutizase și care țineau în primul rând de imposibilitatea oamenilor de a se deplasa și de a merge la magazin. Astfel, Genius le-a oferit acestora acces la o gamă mare și variată de produse, din confortul propriei locuințe, cu livrare gratuită și livrări a doua zi și pentru comenzile plasate până seara târziu, inclusiv în zilele de weekend, oferte exclusive, la prețuri competitive, și posibilitatea de retur extinsă la 60 de zile.

O altă provocare a fost și menținerea costului abonamentului la nivelul de la lansare în toți acești ani, adică 99 de lei, în ciuda tuturor presiunilor generate de contextul economic și geopolitic. Totuși, datorită investițiilor constante în tehnologie și infrastructură de ecommerce menținem costul abonamentului neschimbat”, a continuat acesta.

În prezent, numărul localităților cu Genius a ajuns la 780, după ce în luna aprilie au fost conectate 300 de de comunități din 36 de județe ale țării.

”Prin extinderea la nivel național, încă 2,2 milioane de români au acces la opțiunile de livrare gratuită, retur extins și oferte exclusive. Aici se adaugă și comunitățile din cele două țări vecine, unde serviciul se bucură de o adopție rapidă (…) Ne propunem să dezvoltăm în continuare serviciul atât prin extinderea acoperirii geografice, dar și în ceea ce privește numărul de produse și oferte disponibile”, explică oficialul eMAG.

Potrivit acestuia, programul Genius a schimbat comportamentul de shopping al utilizatorilor, inclusiv prin creșterea frecvenței de cumpărare din categoriile de produse pe care aceștia le folosesc în mod curent.

”Un alt efect tot mai vizibil în cei patru ani de când Genius există îl reprezintă creșterea numărului mediu de produse din coșul de cumpărături. Am observat la nivelul anului trecut că, în medie, un client Genius a comandat de șase ori mai mult decât un client fără abonament”, spune Andrei Șercanean.

Acesta a evitat să precizeze care este rata de reînnoire a abonamentului Genius de către clienți, dar a spus că ”este un serviciu care a câștigat permanent noi adepți, dovadă numărul în creștere de utilizatori în România și în Bulgaria și Ungaria”.

Din datele companiei, prețul abonamentului anual poate fi amortizat chiar și în prima lună datorită ofertelor exclusive și transportului gratuit.

”Economiile pe care un client le face sunt direct proporționale cu utilizarea cât mai extinsă a beneficiilor. Astfel, dacă un abonat care face comenzi doar în eMAG economisește în medie peste 332 de lei pe an, suma este de 558 de lei pentru cei care plasează comenzi în două aplicații și crește până la 1.178 de lei pentru cei care comandă în toate cele patru aplicații”, adaugă reprezentantul eMAG.

Pe de altă parte, pentru sellerii din marketplace-ul retailerului programul Genius ”reprezintă un vector de creştere”, iar anul trecut, produsele listate au avut o conversie de două ori mai mare decât cele care nu sunt în program.

În următorii ani, Andrei Șercanean estimează o ”creștere constantă a numărului de clienți Genius, în strânsă corelare cu adopția cumpărăturilor online în rutina zilnică a tot mai multor oameni și cu dezvoltarea infrastructurii de livrare în regiunea Europei Centrale și de Sud-est, în care operăm”.

În prezent, rețeaua regională dezvoltată de compania de curierat Sameday depășește 5.000 de lockere și puncte de livrare, iar ținta până la finalul anului este de a ajunge până la 8.500 de puncte de livrare.

În anul 2023, eMAG România a avut o cifră de afaceri de aproape 6 miliarde de lei, cu o creştere de 11%. Cifra de afaceri a Grupului eMAG in 2023 a fost 10,2 miliarde de lei, cu 11% mai mare decât în anul precedent.

Te-ar mai putea interesa și
Radu Oprea: Guvernul a aprobat alocarea a 100 de milioane de lei pentru programul Start-Up Nation, ediţia a 3-a
Radu Oprea: Guvernul a aprobat alocarea a 100 de milioane de lei pentru programul Start-Up Nation, ediţia a 3-a
Guvernul a aprobat alocarea a 100 de milioane de lei pentru programul Start-Up Nation, ediţia a 3-a, a declarat ministrul Economiei, Radu Oprea....
Ministrul Cercetării Bogdan Ivan: Poșta Română este o instituție strategică. Nu se pune problema desființării de oficii poștale sau de concedieri
Ministrul Cercetării Bogdan Ivan: Poșta Română este o instituție strategică. Nu se pune problema desființării de ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat, joi, că nu se pune problema desfiinţării ...
Companiile din indicele BET înregistrează o creștere de 45% a profitului net în T3 2024, datorită câștigurilor unice raportate de Digi Communications și Banca Transilvania
Companiile din indicele BET înregistrează o creștere de 45% a profitului net în T3 2024, datorită câștigurilor unice ...
Indicele BET al Bursei de Valori București traversează un an remarcabil, ca urmare atât a unor elemente unice, cât și ...
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym, rețeaua de fitness cu cea mai mare acoperire la nivel de orașe din România, anunță deschiderea unui nou ...