BCR: Lucrăm cu prezumţia că vom împrumuta fără Prima Casă la anul
„Cred că Prima Casă a fost un program bun pentru piaţă, venit la un moment la care era nevoie. Mulţi oameni care nu ar fi avut altfel acces la credit au luat împrumut prin Prima Casă. Dar vine momentul în care piaţa trebuie să se descurce şi singură”, a declarat Andrew Gerber, Director Executiv Produse Retail Banca Comerciala Romana, în cadrul unei conferinţe organiazate la BNR de către publicaţia Finanţiştii.
Gerber mai spune că BCR lucrează în acest moment cu „prezumţia că va împrumuta fără Prima Casă la anul”.
BCR a luat recent decizia de a trece la creditarea exclusivă în lei pentru sectorul de retail în cazul clienţilor care nu au venituri în valută, decizie care se aplică inclusiv la creditele ipotecare.
De asemenea, oferta BCR pentru Prima Casă este în acest moment exclusiv în lei. Directorul de retail al BCR a pledat pentru creditarea în lei, care ar duce la eliminarea celui mai important risc asociat creditelor în monedă străină – riscul valutar.
În acest moment, însă, costurile creditului în lei sunt cu mult mai mari decât cele ale creditelor în euro, aşa cum ECONOMICA.NET a mai scris.
Uniunea Social Liberală a trecut în programul de guvernare continuarea programului Prima Casă, care ar ajunge astfel la cea de-a cincea ediţie, însă discuţia din acest punct de vedere.
Prin acest program, statul, prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, preia 50% din riscurile asociate creditului. Subvenţionarea riscului a făcut ca dobânzile din acest program să fie mai mici decât cele pentru creditele standard, iar accesul clienţilor a fost facilitat şi de avansul mic, de doar 5% din valoarea locuinţei.
Aproape toate creditele acordate prin Prima Casă sunt în euro, monedă pentru care băncile trebuie să asigure resurse externe.
În programul Prima Casă au fost emise până în prezent aproape 77.000 de contracte de garantare pentru accesarea de finanţări în valoare de peste 3 miliarde de euro.