Andronescu: România oferă în acest moment 5.000 de burse studenţilor din Republica Moldova
„Poate că aceste burse ar putea să fie mai bine structurate, poate că România ar putea să facă eforturi şi mai mari în această direcţie şi cred că lucrul acesta este posibil, cu atât mai mult cu cât doar apelând la universităţile din România, sunt convinsă că niciuna dintre ele nu ar răspunde negativ la solicitarea de a completa numărul de burse cu cele pe care Ministerul Educaţiei le dă”, a spus Andronescu.
Potrivit ministrului Educaţiei, alte 2.000 de burse sunt acordate elevilor de liceu, majoritatea dedicate românilor din Moldova. „Cei care beneficiază de această bursă fie că sunt elevi de liceu, fie că sunt studenţi, drama este că în marea lor majoritatea nu se mai întorc acasă. Folosesc România ca pe o rampă de lansare fie spre Occident, fie într-o proporţie de 70%-80% cei din Republica Moldova rămân în România”, a afirmat Ecaterina Andronescu.
Forumul Românilor de Pretutindeni este organizat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni la Bucureşti, în perioada 14-17 decembrie. Reuniunea din acest an are ca temă „Implementarea programelor DRP din perspectiva realităţilor cu care se confruntă comunităţile româneşti”.
Forumul reuneşte reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din afara graniţelor în dorinţa de a consolida relaţiile dintre statul român şi românii de peste hotare, precum şi de a constitui un format de dialog instituţionalizat între autorităţile române şi mediul asociativ românesc.
Forumul va include şi o sesiune de formare în managementul proiectelor, cu accent deosebit pe procedurile specifice proiectelor finanţate de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.