ANEVAR: Piaţa evaluărilor din România a crescut cu 6%, în 2015, la aproximativ 37 de milioane de euro
Conform unui comunicat al ANEVAR, remis joi AGERPRES, aproximativ 50.000 de rapoarte de evaluare au fost realizate de evaluatori persoane fizice, în timp ce companiile de evaluare, care au calitatea de membri corporativi ai asociaţiei, au raportat efectuarea a peste 112.000 de rapoarte pe întreg parcursul anului 2015.
Dacă la evaluatorii autorizaţi persoane fizice, distribuţia pe judeţe a lucrărilor este destul de uniformă, 9,3% din totalul rapoartelor de evaluare fiind realizate de aceştia în Bucureşti, 7,6% în Constanţa şi 6,4% în Cluj, în ceea ce priveşte companiile de evaluare lucrurile stau complet diferit. Aproximativ 50% din totalul rapoartelor de evaluare realizate de acestea sunt concentrate în Bucureşti, oraş urmat la mare distanţă de Cluj, cu 7,8% din total, Sibiu şi Iaşi, ambele cu 3,2%.
Cele mai multe lucrări de evaluare efectuate în anul 2015 au fost realizate în scopul garantării împrumuturilor, respectiv peste 100.000, reprezentând 60% din total. Evaluatorii persoane fizice au declarat că peste 25% din lucrările efectuate de ei sunt în acest scop, urmate îndeaproape de evaluări pentru raportare financiară (22%). În cadrul companiilor de evaluare, însă, ponderea rapoartelor de evaluare pentru garantarea împrumuturilor este de peste 80%, în timp ce doar puţin peste 6% sunt lucrări în scopul raportării financiare. Alte scopuri pentru care s-au realizat rapoarte de evaluare, dar în ponderi mai mici, sunt – atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme – procedurile de insolvenţă sau faliment (6.413 de rapoarte în 2015), impozitarea (5.973), solicitările instanţelor judecătoreşti (4.485), garantarea şi reeşalonarea datoriilor către stat (1.775), fuziunile, achiziţiile sau delistările de pe Bursă (1.261), stabilirea despăgubirilor în caz de expropriere (999).
„Pentru anul în curs, ne aşteptăm la un avans mai mare al pieţei decât în anul precedent, pe fondul creşterii economice şi al modificării Codului Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, care a impus şi persoanelor fizice, alături de cele juridice, evaluarea proprietăţilor deţinute şi utilizate în scop comercial”, a spus Daniel Manaţe, preşedintele ANEVAR.
ANEVAR reprezintă aproximativ 4.200 de evaluatori autorizaţi şi 470 de companii care deţin calitatea de membri corporativi.