În editorialul „De ce plec de la Goldman Sachs” (Why I Am Leaving Goldman Sachs), Greg Smith, de acum fost director executiv şi şef al diviziei de derivate pe acţiuni pentru Europa, Orientul Mijociu şi Africa, spune că mediul din cea mai cunoscută bancă de investiţii este „mai toxic şi mai distructiv decât l-a văzut vreodată”.
Smith, care a lucrat timp de 12 ani la G.S, acuză conducerea băncii că în goana după profit îşi neglijează clienţii şi că acestora li se prezintă scheme financiare care nu sunt în avantajul lor, ci doar în cel al băncii.
Acesta descrie modul în care ajungi să fi un lider în bancă: trebuie să aduci cât mai mult profit. Fie prin vânzarea către clienţi a acelor produse de care banca vrea să scape, să prin convingerea clienţilor să accepte să tranzacţioneze produse care aduc un profit ridicat pentru bancă, fie prin tranzacţionarea unor produse opace şi cu lichiditate mică în piaţă.
Şefii îşi numesc clienţii în mailurile interne papiţoi (muppets), spune Smith, fără ruşine, chiar şi după scandalurile în care a fost implicată banca în ultimii ani, de la rolul acesteia în criza financiară, la produsele derivate pe ipoteci cu care au păcălit clienţii, până la declaraţiile directorului executiv Lloyd Blankfein: „fac munca lui Dumnezeu”.
Goldman Sachs a fost fondată 1869 şi a dat de-a lungul timpului unii dintre cei mai influenţi oameni din lume. Doi foşti secretari ai Trezoreriei SUA au lucrat la G.S., doi guvernatori de mari bănci centrale, Carney şi Draghi sau premierul Italiei Mario Monti.
Acţiunile Goldman Sachs Group au căzut ieri cu 3,4% la Bursa de la New York, a treia cea mai mare cădere, după publicarea editorialului lui Smith, potrivit Bloomberg.