Angajaţi de pe platforma Romag Termo a RAAN au protestat faţă de executarea silită a regiei

Peste 80 de angajaţi de pe platforma Romag Termo a Regiei Autonome de Activităţi Nucleare (RAAN) au protestat, joi, în faţa sediului unui executor judecătoresc din Drobeta Turnu Severin, faţă de scoaterea la licitaţie a locomotivelor şi vagoanelor de pe platformă, în contul unor datorii ale regiei.
Economica.net - joi, 29 aug. 2013, 09:28
Angajaţi de pe platforma Romag Termo a RAAN au protestat faţă de executarea silită a regiei

Potrivit liderului de sindicat al Romag Termo, Alexandru Tănase, două locomotive din cele şapte pe care s-a pus sechestru au fost deja vândute, urmând ca, joi, să se vândă şi celelalte cinci locomotive, precum şi vagoanele de transport cărbune şi păcură.

„Ieri (n.r. – miercuri) s-au vândut deja două locomotive din parcul nostru de şapte locomotive, asta înseamnă că ne-am închis. Nu avem cu ce să transportăm nici păcură, nici cărbune şi atunci te închizi. Mai sunt cinci locomotive care se vând astăzi (n.r. – joi) şi vagoanele aferente. Scandalos este preţul de vânzare. Am aflat că cele două locomotive s-au vândut cu 35.000 de euro bucata. Astăzi un vagon s-ar vinde cu 4.000 de euro bucata, în condiţiile în care un vagon nou costă 60.000 de euro. Păi dacă îl dădeam la fier vechi tot atât luam”, a declarat Tănase.

De asemenea, preşedintele sindicatului Romag Termo a acuzat conducerea RAAN de situaţia financiară delicată în care se află regia.

„Regia este într-o situaţie delicată din punct de vedere financiar, situaţie datorată mai multor factori, datorată conducerii proaste, datorată furturilor. Considerăm că s-a format un grup infracţional în care, sunt subiectiv, dar posibil să fie implicaţi şi judecători. Avem contestaţie la fiecare executare. N-au respectat niciuna, nu s-a judecat niciuna până acum”, a mai spus liderul de sindicat.

Oamenii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă, întrucât nu îşi mai pot desfăşura activitatea ca urmare a vinderii locomotivelor şi vagoanelor de transport cărbune şi păcură.

După ce au protestat câteva zeci de minute în faţa sediului executorului judecătoresc, cei peste 80 de angajaţi ai Romag Termo au plecat în marş către Tribunalul Mehedinţi, unde, joi, este programată să se judece o ordonanţă preşedinţială privind contestarea executărilor silite obţinute de mai multe societăţi care au contracte de prestări servicii cu RAAN, pentru recuperarea unor datorii.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare are în prezent datorii de aproximativ 800 milioane de lei.

În 18 septembrie, urmează să aibă loc o licitaţie pentru vânzarea sediului central al companiei, aflat pe bulevardul Nicolae Iorga din Drobeta Turnu Severin. Sediul central a fost scos la licitaţie de către firma TPU, patronată de omul de afaceri Constantin Bădescu. Preţul de pornire al licitaţiei este de 21 de milioane de lei.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin se află în prezent în proces de reorganizare, iar în ultimele luni s-a discutat despre închiderea combinatului de apă grea, Romag Prod, unde lucrează aproximativ 1.400 de oameni, în condiţiile în care nu s-au găsit investitori pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, care să preia producţia de apă grea de pe platforma RAAN.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, declara că, după ce a analizat situaţia, şi-a dat seama că la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare s-a făcut „un jaf de proporţii”, acuzând conducerea regiei de „lipsă totală de management”.

„Un jaf de proporţii cum nu mi-am putut imagina. O lipsă totală de management, un management mediocru, un management care nu a dorit să pună această companie pe criterii de eficienţă”, afirma Constantin Niţă.

Ministrul delegat pentru Energie şi-a argumentat declaraţia cu privire la managementul defectuos de la RAAN prin faptul că structura de conducere, care are peste 200 de angajaţi, menţine contracte păguboase.

Referitor la contractele păguboase, ministrul delegat pentru Energie a dat ca exemplu o licitaţie de construire a unei intalaţii de evacuare a zgurii şi cenuşii în şlam dens, pe platforma Romag Termo, lucrare care a fost câştigată şi începută în 2009, de societatea Confort S.A., firmă deţinută de omul de afaceri Georgică Cornu, şi al cărei preţ s-a dublat, deşi nu a fost terminată până în prezent.

În scopul scăderii cheltuielilor la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, Constantin Niţă mai spunea că se va rezilia contractul de pază pe care unitatea îl are cu firma deţinută de familia directorului Poliţiei Locale, Constantin Micşoniu, în valoare de un milion de euro pe an, urmând ca de paza regiei să se ocupe angajaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat marţi că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor, după ce afirmase în mai multe rânduri că......
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările de reparaţii pe sectorul bulgăresc al podului peste Dunăre, lângă Ruse, se vor relua miercuri, 8 ianuarie, ...
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat marţi să excludă ideea de a recurge la forţă pentru anexarea Canalului ...
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Pilotul sud-african Saood Variawa (Toyota Gazoo) a câştigat, marţi, cea de-a 3-a etapă a Raliului Dakar 2025, la clasa ...