Angajaţii Dacia au renunţat la protest, o parte din solicitările privind salariile fiind acceptate

Angajaţii de la uzina Dacia din Mioveni au renunţat la protest, joi după-amiază, şi au revenit la locurile de muncă, după ce liderii sindicali i-au anunţat că reprezentanţii administraţiei au acceptat o parte dintre solicitările privind revendicările salariale.
Economica.net - joi, 21 mart. 2013, 16:25
Angajaţii Dacia au renunţat la protest, o parte din solicitările privind salariile fiind acceptate

Potrivit protestatarilor, salariaţii din schimbul al doilea au revenit în secţii, după aproximativ două ore în care nu au lucrat, în timp ce angajaţii din schimbul întâi, care au refuzat să lucreze, au plecat acasă după terminarea programului.

Angajaţii au primit asigurări că negocierile dintre sindicate şi patronat privind contractul colectiv de muncă vor fi reluate săptămâna viitoare.

O parte a angajaţilor companiei Automobile Dacia s-au adunat, joi, în curtea uzinei şi au protestat pentru a doua zi consecutiv, reclamând refuzul patronatului de a le prezenta un punct de vedere legat de revendicările lor salariale

De asemenea, ei s-au declarat nemulţumiţi de poziţia administraţiei potrivit căreia protestul declanşat miercuri a fost ilegal.

Reprezentanţii producătorului de automobile spuneau că administraţia companiei „are deschidere pentru discuţii cu sindicatele”.

„Reprezentanţii administraţiei şi cei ai sindicatului continuă discuţiile care vizează contractul colectiv de muncă, începute din luna februarie. Protestul continuă, iar din punctul de vedere al companiei avem deschidere pentru discuţii cu sindicatele”, declara, joi, directorul de comunicare al Dacia, Anca Oreviceanu.

O parte a angajaţilor uzinei Dacia din Mioveni au oprit activitatea şi miercuri dimineaţă, nemultumiţi că nu a fost semnat contractul colectiv de muncă şi că revendicările salariale cerute de ei nu au fost incluse în document.

Angajaţii spuneau că li se cere să producă o maşină în 40 de secunde, dar că nu sunt plătiţi corespunzător şi au acuzat patronatul că nu vrea să îi primească la negocieri şi că a înăsprit condiţiile de muncă, înmulţind verificările alcooltest şi controalele la poartă.

În replică, Anca Orevicianu, directorul de comunicare al Grupului Renault în România, a declarat că negocierile se desfăşoară în prezenţa reprezentanţilor salariaţilor.

„Nu este adevărat că nu au fost primiţi la negocieri, ele au început în cursul lunii februarie şi sunt în curs. Nu s-a pus problema disponibilizărilor”, a declarat directorul de comunicare al Grupului Renault în România, Anca Orevicianu.

Reprezentanţii companiei Automobile Dacia au susţinut că protestul este ilegal, constructorul auto precizând că la care acesta au participat, miercuri, „câteva sute de salariaţi”, reprezentând sub 20% din numărul total de angajaţi şi că aceştia nu vor fi plătiţi pentru că au lipsit de la lucru.

„În data de 20 martie 2013, câteva sute de salariaţi ai Uzinei Vehicule au încetat lucrul şi au declanşat un protest ilegal. Acesta a continuat la schimbul doi, cu un număr similar de persoane. În acelaşi timp, peste 80% din salariaţii platformei au continuat activitatea în mod responsabil, pentru a respecta angajamentele faţă de clienţi. Salariaţii care au părăsit posturile de lucru nu vor fi plătiţi pentru timpul cât au absentat nemotivat din postul de lucru. Sindicatul Automobile Dacia (SAD) a fost notificat că protestul este ilegal. În răspunsul scris către conducerea Dacia, SAD s-a desolidarizat de participanţii la greva spontană şi confirmă că protestul este ilegal”, a comunicat, miercuri, compania.

Te-ar mai putea interesa și
Afacerile din comerțul cu autovehicule și motociclete au crescut cu 10,2%
Afacerile din comerțul cu autovehicule și motociclete au crescut cu 10,2%
Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut cu 1,6%, ca serie brută, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2023, şi cu 1,7% ca serie......
Trotinetele electrice de închiriat au fost interzise în Braşov
Trotinetele electrice de închiriat au fost interzise în Braşov
Operatorii de trotinete electrice de închiriat, Uber și Bolt, au fost obligați de Primăria Brașov să își ridice toate ...
Fabrica de arme Cugir va fi modernizată cu 410 de milioane de lei și va crește capacitatea de producție a muniției de tip NATO
Fabrica de arme Cugir va fi modernizată cu 410 de milioane de lei și va crește capacitatea de producție a muniției de ...
Autoritățile au în plan modernizarea fabricii de armament din Cugir, județul Alba, în urma unor investiții de 410 de ...
Zelenski: „Vom pierde” dacă SUA încetează să mai ajute Ucraina
Zelenski: „Vom pierde” dacă SUA încetează să mai ajute Ucraina
Dacă Statele Unite vor tăia fondurile şi Ucraina "îşi pierde unitatea", ţara va fi învinsă de Rusia, a avertizat ...