Angajaţii de la Societatea de Reparaţii Locomotive Braşov ameninţă cu proteste
Vicepreşedintele Sindicatului Mecanicilor şi Reparatorilor de Locomotive Braşov, Adrian Selegean, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că cei circa 400 de angajaţi ai societăţii braşovene vor lua atitudine printr-o serie de proteste şi oprirea lucrului, dacă nu li se vor respecta drepturile.
„Situaţia este foarte complicată. Noi, ca reparatori regionali, suntem cam 2.000 de salariaţi în Societatea Comercială de Reparaţii Locomotive Braşov, în cele 14 depouri de reparatori din ţară, iar la Braşov suntem circa 400 de salariaţi. Acum, lunar, vor să reducă din salarii prin reducerea timpului de lucru cu o zi, timp ce cinci luni. Am pierdut din drepturi, am pierdut din salarii. Am fost şi în şomaj tehnic. Iar salariile sunt aşa cum sunt, de 1.000 – 1.200 de lei după 35 de ani de muncă în condiţii grele. O să forţăm nişte mişcări spontane, pentru că nu se mai poate”, a spus vicepreşedintele de sindicat.
Angajaţii sunt nemulţumiţi că, pe lângă salariile mici, sunt nevoiţi să lucreze în condiţii grele, în frig, fără lumină, fără echipamente de protecţie şi cu utilaje vechi de 50 de ani.
Adrian Selegean a spus că vrea să facă o adresă către ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, pentru a-i comunica problemele cu care se confruntă.
„În materialul rulant nu s-a investit nici 10% în ultimii 20 de ani. Au făcut achiziţii proaste, păguboase, s-a investit în rame electrice fără piese de schimb, ceea ce e imposibil să mai repari… mai mult cârpim”, a mai spus vicepreşedintele de sindicat.
Acesta a precizat că din 1 februarie au fost anulate mai multe trenuri importante de pe rutele Braşov – Cluj, Braşov – Suceava – Iaşi şi cele spre Constanţa, trenuri cu încasările cele mai bune. Selegean a spus că intenţia CFR Călători este de a transfera aceste trenuri către companiile private, în interes personal.
„Reducând prestaţiile, le oferă operatorilor privaţi, Regiontrans, unde directorul la SNCFR Călători este dl. Valentin Dorobanţu, care este finul lui Costel Comana, patronul de la Regiotrans Braşov”, a mai spus Selegean.
Directorul societăţii nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la problema salariaţilor.
Luna trecută, angajaţii Societăţii Comerciale de Reparaţii Locomotive Braşov, au întrerupt lucrul şi au ieşit în curtea unităţii, într-un protest spontan, deoarece nu şi-au primit salariile la timp. Protestul angajaţilor societăţii nu a afectat circulaţia trenurilor.