Angajații din generația Z vor să lucreze pentru companii care se implică social și cărora le pasă de sănătatea lor fizică și emoțională – fondator My Benefits

Noua generație de angajați își alege angajatorul și nu invers, sunt atenți la beneficiile extrasalariale la fel de mult ca la salariu și își doresc să facă parte dintr-o organizație care are proiecte importante de responsabilitate socială, este de părere Andrei Dumitrel, fondatorul My Benefits, o platformă de beneficii pentru angajați 100% românească.
Ion Dobreanu - sâm, 19 feb. 2022, 16:22
Angajații din generația Z vor să lucreze pentru companii care se implică social și cărora le pasă de sănătatea lor fizică și emoțională - fondator My Benefits

Potrivit acestuia, relația dintre angajat și angajator nu ar trebui să fie despre putere, ci mai mult despre colaborare. Mare parte din angajatori și-au dat seama de asta și încearcă să construiască o relație mult mai umană cu angajații lor. Platforma de beneficii, spune el, încearcă și să umanizeze relația dintre cele două părți, iar angajatorul are ocazia să-i arate angajatului că nu e doar o resursă căreia îi dă niște bani pentru serviciile oferite și că, de fapt îl interesează calitatea vieții acestuia, sănătatea fizică, mentală, emoțională, educația etc.

Ce înseamnă beneficiile salariale pentru generația Z și cât contează în luarea unei decizii de angajare?

Andrei Dumitrel: Generatia Z e diferită, într-adevăr, față de celelalte pentru că vine într-o piață a muncii matură, în care nevoia pentru angajați bine pregătiți este foarte mare si companiile încearcă să atragă talent cât mai bun, așa că pentru ei zona de beneficii flexibile trebuie să definească și zona de cultură a companiei. Îi interesează oportunitățile de formare profesională și cele de dezvoltare personală

Încep să fie mult mai atenți cu resursele financiare și au un grad mai ridicat de educație  financiară – adică înțeleg  importanța unei pensii private sau a beneficiilor care au scutiri de taxe.

Și felul în care privesc ei raportul între viața personală și muncă s-a schimbat foarte mult față de celelalte generații. Ei acceptă și înțeleg faptul că trebuie să fie un echilibru între acestea și apreciază politicile de muncă flexibilă pe care le poate oferi compania.

Aici vorbim de politici de genul Work from Home sau Work from anywhere- pot să lucrez de acasă să pot să lucrez de oriunde.

De asemenea, generația Z este o generație conștientă din punct de vedere social și, în consecință, ei vor căuta să lucreze pentru companiile care sunt orientate spre un scop și pun în valoare responsabilitatea socială corporativă.

Potrivit unui sondaj realizat în 2017, generația Z va alege angajatorii care au o serie de inițiative de resposabilitate social în implementare, fie că este vorba de parteneriate de strângere de fonduri, durabilitate, comerț echitabil sau orice altceva.

Cine are putere mai mare acum: angajatorul sau angajatul? Își mai permite angajatul să plece când lucrurile nu sunt pe placul său? Cum s-a schimabt atitudinea angajtorilor?

 Andrei Dumitrel: E greu de spus cine are mai multă putere. Relația dintre angajat și angajator nu ar trebui să fie despre putere, ci mai mult despre colaborare. Cred că  angajatorii și-au dat seama de asta și încearcă să construiască o relație mult mai umană cu angajații lor, sau cel puțin așa sperăm noi. Oricum, prin ideea de platformă de beneficii pe care o promovăm, încercăm și să umanizăm relația dintre cele două părți și angajatorul poate să-i arate angajatului că nu e doar o resursă căreia îi dă niște bani pentru serviciile oferite și că, de fapt îi interesează calitatea vieții acestora, sănătatea fizică, mentală, emoțională, educația, etc.

Ce fel de beneficii sunt populare? 

Andrei Dumitrel: Ce mai populare rămân în continuare tichetele de masă și tichetele de vacanță. Sper în continuare să crească și zona de tichete de cultură. De asemenea, ne dorim ca împreună cu HR -ul companiilor, să educăm angajații să folosească mai mult bugetele pe care le primesc și pentru pensii private, pentru asigurări de sănătate, abonamente de sănătate, deoarece acestea au facilități fiscale care pot fi văzute ca o formă de economisire. Încurajăm și creșterea bugetelor pentru dezvoltare personală, dar și pefizică-  fitness și wellness, chiar dacă aici nu avem scutiri de  taxe.

Ce e important să înțeleagă angajații despre beneficiile extra salariale și cum ar trebui să le folosească: sunt o formă de a-ți crește venitul sau o oportunitate pentru dezvoltare personală și experiențe?

Andrei Dumitrel: Cred că e important ca angajații să vadă beneficiile extra salariale pe care le oferă angajatorul ca pe o posibilitate sau ca pe o oportunitate de a-și îmbunătății calitatea vieții acum, sau în viitor. Acum, prin beneficii cu scutire de taxe, în luna respectivă sau în anul respectiv, dar și cu beneficii pe termen lung din zona de dezvoltare personală – un angajat care este mai bine pregătit va fi mai bine plătit. În ceea ce privește pensiile private, acestea sunt  beneficii care vin să ajute pe termen lung. Evident, contează foarte mult și profilul angajatului, vârsta acestuia, pregătirea, educația, pentru că influențează alegerile pe care le fac. Noi, prin My benefits, putem doar cumva să-i îndrumăm într-o anumită direcție. Acesta e și motivul pentru care noi personalizăm  baza de beneficii în funcție de profilul angajaților fiecărei companii.

Ce își propune platforma My Benefits ca scopuri de business, de valori, în următorul an?

Andrei Dumitrel: Ne dorim ca până la sfârșitul anului să putem să ne înrolăm cât mai mulți utilizatori- sperăm noi peste 20.000 de angajați în platformă.  Am investit și reînnoit partea de design. În cee ace privește valorile companiei noastre,  sperăm să putem să-i educăm și să îi îndrumăm pe angajați în a lua cele mai bune decizii pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții folosind beneficiile pe care le oferă angajatorii. Iar angajatorilor sperăm ca platforma noastră să le întărească loialitatea angajaților. În 2023 ne dorim să ne extindem internațional și targetăm alte trei țări din Regiune.

Ce ar însemna succes pentru My benefits?

Andrei Dumitrel: Îmi doresc să creștem acest proiect și sunt conștient că va crește și echipa si ce mă interesează  foarte mult ar fi să reusim sa păstrăm aceeași calitate buna a vieții pe care o am avut-o și până acum în companie – după cum spuneam zona de cultură importantă pentru noi, nu e doar un buzz word și chiar considerăm că oamneii nu sunt doar o resursă -ne  sunt colegi, prieteni și sperăm cumva că o să putem să transmitem asta prin platforma de  beneficii și prin felul în care operăm și către companiile care vor alege MyBenefits.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...