Angajaţii din Poşta Română continuă protestele. Ce oficii sunt închise

Economica.net
14 05. 2013
posta_romana_17089700

Liderul sindical a spus că oficiile poştale 39, 35, 7, 53, 61, 6, 8, 38, 72, 20, 12, 82, 10 şi 4 din Capitală sunt închise în acest moment, alte unităţi urmând să fie închise.

Preşedintele filialei Bucureşti a SLPR susţine că după protestele de luni nu a existat nicio reacţie din partea conducerii Companiei Naţionale Poşta Română, „nici măcar un telefon”, ceea ce face ca nemulţumirea oamenilor să crească.

„Este pentru prima oară în 23 de ani când se întâmplă aşa ceva”, a spus Marian Ciubeică.

Preşedintele SLPR, Matei Brătianu, a declarat pentru MEDIAFAX că acţiuni similare au loc şi în oficii poştale din Cluj.

Peste 1.500 de poştaşi din 21 de oficii din Bucureşti au întrerupt lucrul luni, nemulţumiţi că cei din conducerea Companiei Naţionale Poşta Română vor să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii, a declarat pentru MEDIAFAX liderul sindical Matei Brătianu.

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor din Poşta Română declara că factorii poştali de la oficiile 39, 7, 77, 4, 10, 19, 82, 61, 53, 57, 76, 37, 24, 69, 9, 67, 30, 27, 74, 75 şi de la magazia Odoarei au ieşit în faţa unităţilor, refuzând să plece pe teren.

Brătianu preciza că angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că ar urma să li se impună între una şi patru zile neplătite, iar pentru acest lucru nu este necesară consultarea sindicatelor, întrucât există o prevedere în Codul muncii care permite acest lucru.

Poştaşii din Bucureşti sunt nemulţumiţi şi de faptul că le-a fost anulată o cursă pe zi, deşi aceştia sunt obligaţi să facă două curse zilnice din cauza volumului mare de corespondenţă.

Liderul sindical a mai spus că oamenii sunt nemulţumiţi şi din cauza faptului că cei din conducerea CNPR refuză să facă disponibilizări colective în urma cărora oamenii ar primi salarii compensatorii şi ar putea să beneficieze de indemnizaţie de şomaj, preferând să reducă programul de lucru cu o oră sau două pentru toţi salariaţii, ceea ce atrage şi o reducere salarială de 15-20 la sută.

Ponderea cheltuielilor salariale raportată la veniturile Poştei Române a crescut în perioada 2009 – 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii poştali din Europa, situaţie care afectează competitivitatea companiei în contextul liberalizării pieţei serviciilor poştale.

În acelaşi timp, volumul prestaţiilor poştale a scăzut continuu în perioada 2009 – 2012, înscriinduse într-un trend global determinat de evoluţia tehnologică şi dezvoltarea comunicaţiilor online.

„Conducerea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) a încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), în septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011”, se arată într-un comunicat al CNPR transmis „în contextul apariţiei unor manifestări neautorizate ale salariaţilor din unele subunităţi poştale”.