Angajaţii din sănătate şi personalul didactic au avut deja majorări salariale semnificative, spune guvernul care vrea să crească de la 1 iunie şi salariile din administraţie

Guvernul spune că angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, dar şi personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ au beneficiat de majorări semnificative ale drepturilor salariale în comparaţie cu alte categorii de angajaţi din sistemul public. Informaţia apare în nota de fundamentare a unui proiect de OUG, potrivit căruia de la 1 iunie salariile de bază din administraţie vor fi majorate la nivelurile prevăzute pentru anul 2022 în Legea nr. 153 din 2017.
Cristina Şomănescu - mie, 24 mai 2023, 16:02
Angajaţii din sănătate şi personalul didactic au avut deja majorări salariale semnificative, spune guvernul care vrea să crească de la 1 iunie şi salariile din administraţie

„Drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar au fost majorate în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, majorări semnificative înregistrându-se pentru personalul care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. II „familia ocupaţională de funcţii bugetare Sănătate şi asistenţă socială, precum şi pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, prevăzut în anexa nr. I la Legea -cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare. Precizăm că Legea – cadru nr. 153/2017 a fost elaborată astfel încât începând cu anul 2022 să fie aplicată în integralitatea sa, prin urmare toate categoriile de personal bugetar trebuiau să beneficieze de salariile de bază și sporurile prevăzute de lege pentru anul 2022„, explică guvernul în nota de fundamentare a proiectului de OUG consultat de Economica.net.

Începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la anexa nr. VIII familia ocupațională de funcții bugetare „Administraţie” din Legea-cadru nr. 153/2017 se vor stabili la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022, conform proiectului de OUG consultat de Economica.net.

„Apreciem că acordarea nivelului salariilor de bază pentru personalul încadrat pe funcțiile prevăzute în anexa nr. VIII la nivelul valorii nominale prevăzute în Legea – cadru nr. 153/2017 implică un impact bugetar nesemnificativ care nu va dezechilibra țintele fiscal-bugetare pentru anul 2023„, spune guvernul în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Amintim că Legea salarizării unitare prevede creşterea etapizată a salariilor din sectorul public, începând cu 1 iulie 2017, până la nivelul stabilit pentru anul 2022 în actul normativ.

Cum s-au majorat salariile din sectorul public din anul 2020 încoace

În 2020, salariile de bază din sectorul public s-au majorat cu o treime din diferenţa dintre salariile de bază prevăzute de Legea nr. 153 din 2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2019.

Salariile de bază din sectorul public au fost îngheţate în anul 2021.

În anul 2021, cuantumurile brute ale salariilor de bază de care au beneficiat angajaţii plătiţi din fonduri publice s-au menţinut la nivelurile celor care s-au acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul a ocupat aceeaşi funcţie şi şi-a desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii, potrivit OUG nr. 226/2020, consultată de Economica.net.

În anul 2022, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumurile brute ale salariilor de bază ale personalului plătit din fonduri publice s-au menţinut la nivelurile celor care s-au acordat pentru luna decembrie 2021, în măsura în care personalul a ocupat aceeaşi funcţie şi a lucrat în aceleaşi condiţii, conform OUG nr. 130/2021, consultată de Economica.net.

Fac excepţie de la această regulă familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, dar şi personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ. Pentru aceşti angajaţi salariile de bază s-au majorat în anul 2022 cu o pătrime din diferenţa dintre salariile de bază prevăzute de Legea – cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021. 

Începând cu luna august 2022, cuantumurile brute ale salariilor de bază ale angajaţilor plătiţi din fonduri publice s-au majorat cu o pătrime din diferenţa dintre salariile de bază prevăzute de Legea – cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021, potrivit OUG nr. 115/2022, consultată de Economica.net. Majorarea salariilor a fost decisă de guvern pentru a ajuta salariaţii din instituţiile publice să facă faţă preţurilor mari la energie şi alimente.

În anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022, stabilită potrivit anexelor la Legea – cadru nr. 153/2017, conform OUG nr. 168 din 2022, consultată de Economica.net.

Iată ce salarii de bază brute, aferente debutanţilor, sunt prevăzute pentru câteva dintre funcţiile din administraţie pentru anul 2022 în Legea – cadru a salarizării unitare.

 

 

 

 

 

 

 

 

Capturi din Legea salarizării unitare publicată pe portalul de profil legislatie.just.ro.

 

Cum interpretăm datele din tabele

Salariile de bază prevăzute mai sus sunt pentru gradația 0. Salariile de bază pentru gradațiile 1-5 se determină prin majorarea salariilor de bază pentru gradația 0 cu cotele procentuale enumerate de Economica.net mai jos, în funcţie de vechimea în muncă:

Salariile de bază sunt diferențiate pe funcții, grade/trepte și gradații.

Fiecărei funcții, fiecărui grad/treaptă profesională îi corespund 5 gradații, corespunzătoare tranșelor de vechime în muncă, cu excepția funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor de conducere pentru care gradația este inclusă în indemnizația lunară/salariul de bază prevăzut pentru aceste funcții în anexele nr. I-IX, precum și a personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

Tranșele de vechime în muncă în funcție de care se acordă cele 5 gradații, precum și cotele procentuale corespunzătoare acestora, calculate la salariul de bază avut la data îndeplinirii condițiilor de trecere în gradație și incluse în acesta, sunt următoarele:

gradația 1 (de la 3 ani la 5 ani vechime în muncă) se determină prin majorarea salariului de bază prevăzut în anexele legii cu 7,5%, rezultând noul salariu de bază;
gradația 2 (de la 5 ani la 10 ani vechime) se obţine prin majorarea salariului de bază prevăzut în anexele legii cu 5%;
gradația 3 (de la 10 ani la 15 ani vechime) se determină prin majorarea salariului de bază din anexele legii cu 5%;
gradația 4 (de la 15 ani la 20 de ani vechime) se obţine prin majorarea salariului de bază prevăzut în anexele legii cu 2,5%;
gradația 5 (peste 20 de ani vechime) se determină prin majorarea salariului de bază cu 2,5%, se arată în Legea salarizării unitare analizată de Economica.net.

Pentru acordarea gradației corespunzătoare tranșei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral și perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.

Actualizare 29 mai

Măsurile anunţate de Economica.net s-au oficializat prin publicarea OUG 45/2023 în Monitorul Oficial din 26 mai.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...