Angajaţii fabricii de seringi Genko nu şi-au mai primit salariile de anul trecut, deşi au lucrat
El a spus că, din luna martie, în urma discuţiilor purtate în Comisia de Dialog Social, angajatorul a achitat către angajaţi doar cuantumul unui salariu restant şi a promis că va achita eşalonat restanţele salariale şi salariul corespunzător timpului lucrat de la acea dată.
”După ce totul părea că intră în normal, angajatorul nu a mai făcut alte plăţi”, a spus Pădureţ, subliniind că, la solicitarea sindicatelor, în 23 iunie a avut loc o nouă negociere cu conducerea societăţii care s-a angajat ca din 27 iunie să reia plăţile.
”S-a dovedit a fi o nouă minciună a angajatorului. În data de 1 iulie angajaţii au refuzat din nou să mai lucreze”, a spus Pădureţ, adăugând că până în prezent nu au fost făcute concedieri, nu s-a acordat concediu fără plată nici la solicitarea angajaţilor, nu a fost redus programul de muncă, iar firma lucrează pe comenzi şi nu are produse finite pe stoc.
Pădureţ a solicitat Prefecturii Suceava o nouă Comisie de Dialog Social pentru a analiza situaţia de la Genko Group şi cere ca instituţiile abilitate să se implice pentru a reglementa situaţia de la această firmă cu datorii la stat de circa 400.000 euro şi care nu şi-a achitat nici contribuţiile aferente salariilor la bugetul de stat.
”Solicităm statului român să intervină pentru a nu legaliza sclavia într-o întreprindere din România”, a spus Pădureţ.
Genko Med Group SRL Suceava are capital italian şi produce seringi. Societatea avea în luna februarie a acestui an datorii de aproape două milioane de lei, cea mai mare parte către bugetul de stat şi Primăria Suceava, iar restul faţă de cei 72 de angajaţi.