Maria Epifania are un post la fabrica Mirafiori a Fiat din nordul Italiei, cu excepţia faptului că abia dacă a lucrat în ultimii doi ani. Ea primeşte circa 800 de euro pe lună, datorită programului guvernamental, dar spune că nu are nicio speranţă pentru viitor.
Italianca face parte dintre miile de muncitori din industria auto europeană ale căror slujbe sunt sub semnul întrebării din cauza crizei economice care a făcut ca vânzările de automobile din regiune să scadă la minimele mai multor decenii.
Fiat a închis o fabrică în Sicilia în 2011, dar ulterior a evitat o nouă astfel de măsură şi concedierile în Italia, oprind activitatea fabricilor lungi perioade de timp, în timp ce muncitorii trimişi acasă sunt plătiţi în continuare.
Fabrica Mirafiori din Torino avea în trecut zeci de mii de muncitori şi o producţie anuală de peste 300.000 de vehicule. Anul trecut, fabrica a produs sub 50.000 de maşini, insuficient pentru a da de lucru unor 5.500 de angajaţi.
Nici Fiat şi nici un alt producător auto din Europa nu a urmat exemplul companiilor de profil din Statele Unite, care au făcut restructurări masive şi au adus producţia la nivelul cererii.
În urma crizei financiare din 2008, producătorii auto americani au închis 18 fabrici, o parte ca urmare a falimentului declarat de General Motors şi Chrysler, deţinută în prezent în mare parte de Fiat, care au beneficiat de sprijin guvernamental.
În Europa, vânzările se află la un nivel atât de scăzut, încât mai puţin de jumătate din fabricile auto operează la minimum 75% din capacitate, nivel care le-ar asigura rentabilitatea, potrivit companiei de consultanţă Alix Partners.