‘Începând cu anul 2018, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin înfiinţarea unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, poate reţine, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ fiscale, procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, rămase definitive în sistemul căilor de atac, reprezentând: impozite, taxe şi contribuţii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin încasare, compensare sau executare silită; obligaţii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin încasare, compensare sau executare silită; valoarea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală; repararea prejudiciului material şi sume confiscate prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, stinse prin încasare, valorificare sau executare silită. (…) Prin derogare de la prevederile art. 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, veniturile proprii ale activităţii prevăzute la art.1, alin. (1) se utilizează pentru acordarea de premii personalului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală’, se precizează în proiectul de act normativ.
Constituirea veniturilor se face din sumele stinse într-un exerciţiu financiar, cu condiţia ca actele prin care au fost stabilite sumele respective să rămână definitive în sistemul căilor de atac în acelaşi exerciţiu financiar.
Potrivit iniţiatorilor, proiectul de act normativ este destinat majorării veniturilor bugetare, pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar sub 3% din produsul intern brut, având în vedere necesitatea menţinerii cheltuielilor bugetare la un nivel care să permită buna funcţionare a serviciilor publice.
În condiţiile în care nu se mai poate pune problema unei majorări a veniturilor bugetare prin creşterea presiunii fiscale asupra mediului economic şi/sau al cetăţenilor, autorii ordonanţei vorbesc despre un sistem de ‘cointeresare’ a personalului Fiscului care participă la obţinerea unor rezultate performante pentru asigurarea unei creşteri semnificative şi constante a veniturilor colectate la bugetul general consolidat.
Un astfel de sistem de premiere este necesar şi în contextul în care, în primele trei trimestre ale anului în curs, au fost înregistrate 1.086 încetări ale raporturilor de serviciu în cadrul ANAF, explicat de autorităţi printr-un ‘grad scăzut de satisfacţie în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, dar şi de nivelul de salarizare în special în cazul personalului cu un nivel ridicat al competenţei profesionale.