Potrivit liderului Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea, inginerul Mihai Diculoiu, acordarea unei părţi din restanţele salariale nu i-a liniştit pe oameni, care spun că „problemele Oltchim rămân în continuare grave şi trebuie rezolvate urgent”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea a încheiat acţiunea de punere în plată a salariaţilor de la combinatul Oltchim, iar aceştia îşi pot scoate banii de pe carduri. S-au dat banii pentru lichidarea lunii decembrie şi toţi banii pe toată luna martie, în total o sumă de 10,9 milioane de lei, acordaţi de AJOFM Vâlcea, în baza Legii nr. 200 din 22 mai 2006, actualizată privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale. Prin acest Fond se asigură plata creanţelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă şi din contractele colective de muncă încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi faţă de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mihai Diculoiu.
Potrivit sursei citate, din acelaşi fond se vor acorda şi salariile pe luna aprilie, în jurul datei de 12 mai, dar rămân restante avansul pe luna ianuarie 2013, 55 la sută din lichidarea pe februarie, câte 50 de lei pentru fiecare salariată pentru ziua de 8 Martie, sumă stipulată conform Contractului Colectiv de Muncă, dar şi tichetele de masă aferente lunilor ianuarie, februarie şi martie, conform aceluiaşi CCM.
„Să nu creadă însă nimeni faptul că acum salariaţii sunt mulţumiţi şi că s-a aşternut liniştea socială şi totul este perfect. Iar oamenii mi-au transmis astăzi că acordarea unei părţi din restanţele salariale nu i-a liniştit şi spun că problemele Oltchim rămân în continuare grave şi trebuie rezolvate urgent”, a mai declarat Mihai Diculoiu.
Reprezentanţii sindicatului combinatului chimic vâlcean spun că salariaţii aşteaptă în continuare măsuri de repornire şi eficientizare a activităţii combinatului, iar Adunarea Generală a Creditorilor care are loc luni 15 aprilie este „un prilej de clarificare a situaţiei”.
„Oamenii îşi doresc în continuare repunerea în funcţiune a capacităţilor de producţie de la Râmnicu Vâlcea şi Piteşti, combinatul în sine şi petrochimia piteşteană vor în continuare privatizarea Oltchim cu preluarea Rafinăriei Arpechim Piteşti, acum la OMV Petrom. Astfel se va asigura producţia şi profit pentru toţi cei peste 3.300 de salariaţi şi nu va mai fi nevoie să dăm oameni afară. Cât priveşte administratorul judiciar acesta anunţă «cu eleganţă» în media disponibilizări, deşi nu a întocmit planul de reorganizare, deci un document neîntocmit nici nu poate fi aprobat, logic, aşa cum prevede legea. Iar întocmirea se face aşa cum prevede legea după discuţia cu sindicatele, negocieri care nu au avut loc. Luni pe 15 aprilie are loc Adunarea Generală a Creditorilor, este un prilej de clarificare a situaţiei”, a mai precizat liderul sindical de la Oltchim Râmnicu Vâlcea.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.