Angajații rafinăriei Petromidia au primit majorările salariale cerute, după ce au protestat, în această dimineață

Angajații rafinăriei Petromidia, care au declanșat un protest spontan azi-dimineață, vor primi o primă de 1.000 de lei lunar până în februarie 2023 inclusiv și din martie 2023 vor primi o majorare salarială lunară de 1.500 de lei. Protestul, care nu a afectat activitatea rafinăriei, a luat sfârșit.
Mihai Nicuţ - mar, 06 dec. 2022, 15:53
Angajații rafinăriei Petromidia au primit majorările salariale cerute, după ce au protestat, în această dimineață

Protestul declanşat marţi de salariaţii de la rafinăria Rompetrol Petromidia a luat sfârşit, sindicaliştii convenind cu patronatul o creştere salarială cu 1.500 de lei începând cu 1 martie 2023 şi adaptarea acesteia, anual, la rata inflaţiei, potrivit Agerpres.

Potrivit liderului de sindicat de la Petromidia, Petre Tancău, conducerea rafinăriei le-a dat deja angajaţilor prima promisă pentru trei luni de iarnă, de 3.000 de lei.

Câteva sute de angajaţi ai rafinăriei Rompetrol Petromidia au protestat, marţi, în curtea societăţii, oamenii fiind nemulţumiţi că nu li se măresc salariile, iar negocierile în acest sens cu patronatul au fost amânate până în februarie-martie anul viitor.

Liderului de sindicat de la Petromidia, Petre Tancău, a spus la începutul protestului că este vorba de o acţiune spontană, în condiţiile în care cu un salariu de circa 3.000 de lei un angajat nu îşi poate întreţine familia. Negocierea contractului colectiv de muncă a fost finalizată, mai puţin partea privind creşterea salarială, angajaţii cerând o majorare cu 1.500 de lei.

„Ieri am avut ultimele discuţii cu administraţia, privind finalizarea negocierii creşterilor salariale, şi răspunsul primit a fost că ne vom întâlni prin februarie, martie şi le vom finaliza, vom discuta atunci. Au spus că ne dau o primă de 1.000 de lei acum, la sfârşitul anului, pentru ianuarie, februarie. Le-am adus la cunoştinţă, dar oamenii nu au acceptat aşa ceva”, declarase Tancău.

Conform acestuia, cei care au fost în tura de noapte au rămas în continuare la serviciu, astfel încât procesul de producţie să nu fie întrerupt.

„Ei s-au înţeles între ei, unii protestează, alţii muncesc, este înţelegerea lor, este o mişcare spontană. De acum două săptămâni tot îmi cereau să le dau un răspuns ferm cu ce le spune administraţia”, afirmase liderul sindical.

Ce a anunțat compania

Iată comunicatul Rompetrol Rafinare, emis cu puțin timp în urmă

În cursul acestei dimineți, un grup de angajați de pe platforma Petromidia a refuzat să intre la lucru, solicitând majorarea salarială, în contextul desfășurării negocierilor colective care au avut loc între Societate și reprezentanții salariaților.

Având în vedere contextul economic actual și lipsa de predictibilitate a pieței produselor petroliere, Societatea a fost de acord cu plata unei prime nete, în această săptămână, care să acopere inflația pentru perioada decembrie 2022 – februarie 2023 și a propus reprezentanților salariaților reluarea negocierilor colective în luna februarie a anului următor. Această propunere a fost refuzată de reprezentanții salariaților.

Precizăm că nu a fost afectată activitatea de producție a rafinăriei Petromidia, nici livrările de produse petroliere către partenerii și clienții săi.

Pentru a evita afectarea producției petroliere și distribuția produselor finite într-un context geopolitic extrem de nefavorabil și de tensionat, în ciuda unui demers al salariaților care nu a respectat dispozițiile legale, Societatea a fost de acord, astăzi, să își asume majorarea salariilor în cuantumul solicitat de reprezentanții salariaților, începând cu 1 martie 2023.

Conducerea companiei, împreună cu reprezentanții Grupului KMG International (Rompetrol), poartă un dialog susținut cu reprezentanții sindicatelor de pe platforma Petromidia, pentru a găsi împreună o soluție viabilă ambelor părți și a păstra dialogul social în cadrul legal aplicabil.

La rafinăria Rompetrol Petromidia lucrează aproximativ 2.000 de angajaţi. Este cea mai mare rafinarie din România şi una dintre cele mai moderne din sud-estul Europei, cu impact semnificativ în zona Dobrogei şi pe plan naţional.

În primele 9 luni ale anului, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 3,8 milioane de tone de materii prime, obţinând o producţie de aproximativ 1 milion de tone de benzină şi 1,97 milioane de tone de carburanţi diesel şi Jet A1. Rafinăria Petromidia a avut un grad de utilizare de circa 85%. „Rata crescută de procesare a materiei prime, corelată cu piaţa favorabilă a produselor petroliere, au susţinut obţinerea de rezultate bune în rafinăria Petromidia Năvodari. Randamentul produselor albe a fost de 85,68%wt şi indicele intensităţii energetice de 97,61%”, se afirmă pe site-ul Rompetrol.

În 2021, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat aproximativ 4,6 milioane de tone de materii prime, obţinând 1,13 milioane de tone de benzină şi aproape 2,5 milioane de tone de motorină şi combustibil special de aviaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul și Londra impun noi sancțiuni împotriva sectorului de petrol și gaze naturale din Rusia. Gazprom e vizat direct
Washingtonul și Londra impun noi sancțiuni împotriva sectorului de petrol și gaze naturale din Rusia. Gazprom e vizat ...
Guvernul american în exerciţiu a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva sectorului energetic din Rusia pentru a submina astfel ''cea mai mare sursă de finanţare a Kremlinului'', în contextul......
Peste 60 de universități din Germania și Austria au anunțat că se retrag de pe rețeaua socială X, din cauza derivelor antidemocratice întâlnite pe această platformă
Peste 60 de universități din Germania și Austria au anunțat că se retrag de pe rețeaua socială X, din cauza derivelor ...
Peste 60 de universităţi germane şi austriece au anunţat vineri că se retrag de pe reţeaua socială X a miliardarului ...
Compania petrolieră a Serbiei NIS, controlată de Gazprom și cu benzinării în România, a fost sancționată de SUA. Rușii trebuie să vândă tot, în 45 de zile, altfel Serbia rămâne fără petrol
Compania petrolieră a Serbiei NIS, controlată de Gazprom și cu benzinării în România, a fost sancționată de SUA. ...
În urma noilor sancțiuni ale Statelor Unite împotriva sectorului petrolier rusesc, Gazprom Neft va avea la dispoziție ...
Partidul Liberal din Canada îl va alege pe succesorul prim-ministrului Justin Trudeau pe 9 martie
Partidul Liberal din Canada îl va alege pe succesorul prim-ministrului Justin Trudeau pe 9 martie
Partidul Liberal al premierului canadian demisionar Justin Trudeau a anunţat în noaptea de joi spre vineri că înlocuitorul ...