Pentru perioada post-pandemie, consultanții Colliers se așteaptă la un nou mod de lucru, care va implica un amestec între munca de la birou și de la distanță. Când vine vorba de munca de la distanță, aceasta poate să fie de acasă sau din alt spațiu. O redresare a pieței muncii ar putea avea loc în circa un an, mai cred consultanții Colliers.
De asemenea, cererea de spații de birouri se va modifica în funcție de politica de lucru la distanță adoptată de fiecare companie, care poate duce sau nu la o suprafață închiriată mai mică. Mai contează și domeniul de activitate al companiilor, în România funcționează multe centre BPO și de call-centere, dar și de planurile de angajare.
Organizațiile din sectorul public și sectorul transporturilor și logisticii își organizează cerințele viitoare la locul de muncă pe baza unei prezențe mai mari la birou (peste 68% lucrează de la birou) comparativ cu alte industrii. Organizații din sectoarele retail, servicii profesionale, energie și utilități și auto se organizează pe baza celei mai mici prezente la birou (aproximativ 50% lucrează de la birou).
Datele colectate de Colliers în 2020 arată o mare dorință de a fi implementat un sistem de lucru hibrid și în România (43% muncă la distanță și 57% lucrând de la birou). Marea Britanie și Germania se remarcă datorită intenției relativ ridicate de a lucra din locațiile clienților/partenerilor (respectiv 23 și 20%).
Iată mai jos clasamentul
Fotografie de Helena Lopes pe Unsplash