Angajații Volkswagen, loviți de criza semiconductorilor, cer compensații

Conducerea grupului Volkswagen este nevoită să negocieze cu sindicatele o modalitate de compensare a reducerii sumelor încasate de angajați.
Robert Stan - Dum, 06 feb. 2022, 22:13
Angajații Volkswagen, loviți de criza semiconductorilor, cer compensații

Cu un deficit de semiconductori care nu pare a se estompa pe termen scurt, conducerea grupului Volkswagen a luat decizia de a anula majoritatea turelor de noapte la uzina principală din Wolfsburg.

Cum un astfel de demers afectează grav veniturile angajaților, sindicatele au reacționat rapid solicitând compensarea, măcar parțială, a pierderilor salariale.

În acest context, Daniela Cavallo, șefa consiliului sindical, a scris pe rețeaua internă a grupului că angajații „nu sunt responsabili pentru că, în ciuda unor registre de comenzi pline, nu putem produce vehicule din cauza lipsei semiconductorilor. Vom lupta pentru compensare parțială”.

Reacția sindicatelor era de așteptat atât din cauza evidentei reduceri de venituri a celor care nu vor mai lucra în turele de noapte mai bine plătite cât și din cauza tensiunilor acumulate încă de la finalul anului trecut.

În noiembrie, CEO-ul Volkswagen, Herbert Diess, menționa că grupul ar putea fi nevoit să apeleze la reduceri de personal pentru a rămâne competitiv în lupta cu concurenți precum Tesla într-o perioadă cu investiții majore generate de tranziția la vehicule electrice. Deși au părut a se estompa în perioada sărbătorilor de iarnă, divergențele dintre sindicate și conducere, declanșate de declarația lui Diess, par să fi alimentat nemulțumirile care răbufnesc acum.

Pe aceeași temă, Gunnar Kilian, membru al consiliului de administrație responsabil cu personalul, a menționat că „este inevitabil să ne adaptăm modul de organizare a schimburilor pentru a menține competitivitatea și a asigura locurile de muncă pe termen lung. Din păcate acest pas va implica și reduceri de forță de muncă și pierderea indemnizațiilor suplimentare pentru tura de noapte”.

Penuria globală de semiconductori a forțat anul trecut Volkswagen să reducă producția la uzina din Wolfsburg, locul de asamblare a celui mai vândut model de pe piața europeană, VW Golf. Ca urmare a situației, dar și a unei cerere tot mai scăzute pentru acest model, Golf a fost vândut anul trecut în 205.720 exemplare, cu 27% mai puțin decât în 2020.

Conform șefului de achiziții al Volkswagen, grupul nu se așteaptă ca deficitul global de semiconductori să se încheie în acest an, deși ar trebui să își reducă ușor presiunea în a doua jumătate a anului.

„Situația volatilă ne va afecta cel puțin în prima jumătate a acestui an”, a declarat Murat Aksel, șeful departamentului de achiziții al VW Group într-un interviu pentru publicația Automobilwoche.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu, după semnarea contractelor de finanţare a două stadioane și a unui patinoar: Guvernul va continua să investească în sport și în infrastructura sportivă
Ciolacu, după semnarea contractelor de finanţare a două stadioane și a unui patinoar: Guvernul va continua să investească ...
Guvernul va continua să investească în sport şi în infrastructura sportivă şi va veni cu programe pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru toţi tinerii din România, a afirmat......
CFR Călători anunță că va continua să acorde facilități studenților. În ce constau acestea și cum pot beneficia de ele
CFR Călători anunță că va continua să acorde facilități studenților. În ce constau acestea și cum pot beneficia de ele
CFR Călători reamintește, în contextul începerii anului universitar 2024/2025, că studenții în vârstă de până ...
Florin Barbu: Politica Agricolă Comună trebuie să beneficieze de un buget mult mai consistent şi de reguli simplificate
Florin Barbu: Politica Agricolă Comună trebuie să beneficieze de un buget mult mai consistent şi de reguli simplificate
Politica Agricolă Comună (PAC), pentru a-şi dovedi eficienţa, trebuie să beneficieze de un buget mult mai consistent ...
Mai mulți parlamentari germani pregătesc o acțiune prin care să scoată în afara legii partidul extremist Alternativa pentru Germania (AfD)
Mai mulți parlamentari germani pregătesc o acțiune prin care să scoată în afara legii partidul extremist Alternativa ...
Un grup de parlamentari germani din partidele pro-europene examinează semnarea unei moţiuni care să iniţieze procesul ...