Angajatorii sunt obligaţi să asigure măsuri minimale de protecţie a salariaţilor, în perioadele caniculare – ITM

Angajatorii au obligaţia să asigure, în perioadele cu temperaturi extreme, o serie de măsuri minimale de protecţie a angajaţilor, conform prevederilor legale, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, într-un comunicat de presă.
AGERPRES - lun, 15 iul. 2024, 12:30
Angajatorii sunt obligaţi să asigure măsuri minimale de protecţie a salariaţilor, în perioadele caniculare - ITM

În zilele caniculare, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, trebuie luate următoarele măsuri: reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer, scrie Agerpres.

De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor este nevoie de asigurarea apei minerale adecvate (câte 2-4 litri/persoană/schimb), asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.

Reprezentanţii ITM Bucureşti menţionează că angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute de lege vor putea lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, măsuri precum: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11:00 şi după ora 17:00); întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, în conformitate cu prevederile legale.

Măsurile din perioada cu temperaturi extreme se vor stabili dacă aceste valori se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

„Angajatorii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, precum şi ordonatorii de credite sau conducătorii instituţiilor finanţate din fonduri extrabugetare, după caz, vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată”, notează instituţia.

Potrivit sursei citate, în vederea prevenirii unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să asigurare examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute.

În plus,va fi nevoie de asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, precum şi trecerea, după posibilităţi, în alte posturi sau reducerea programului de lucru pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Te-ar mai putea interesa și
Noua Dacia Sandero, restilizată, e deja pe șosele
Noua Dacia Sandero, restilizată, e deja pe șosele
Programată pentru prezentare în această toamnă și pentru debut al comercializării în primăvara anului viitor, varianta restilizată a modelului Sandero, inclusiv versiunea Stepway, a apărut......
Unde se oprește curentul începând de mâine în București și Ilfov. Întreruperile programate de Rețele Electrice
Unde se oprește curentul începând de mâine în București și Ilfov. Întreruperile programate de Rețele Electrice
Rețele Electrice România, compania de distribuție a energiei din grupul PPC, a publicat programul de întreruperi planificate ...
Ministrul Apărării: Bugetul MApN este o obligaţie pe care o avem faţă de partenerii NATO
Ministrul Apărării: Bugetul MApN este o obligaţie pe care o avem faţă de partenerii NATO
Bugetul Ministerului Apărării Naţionale este unul agreat cu partenerii NATO şi cel mai important, în acest moment, este ...
Fermierii români se revoltă: Propunerea Comisiei Europene privind Politica Agricolă Comună este o palmă dată peste faţa sectorului
Fermierii români se revoltă: Propunerea Comisiei Europene privind Politica Agricolă Comună este o palmă dată peste ...
Propunerea Comisiei Europene (CE) privind politica agricolă comună (PAC) pentru perioada 2028-2034 nu este decât "o palmă ...