Angela Merkel, în vârstă de 59 de ani, care începe un nou mandat de patru ani, va conduce o „mare coaliţie” alcătuită din uniunile creştine (CDU şi aliata sa bavareză CSU) şi social-democraţi.
Considerată cea mai puternică femeie din lume, ea a obţinut 462 de voturi de la cei 621 de deputaţi prezenţi, din totalul de 631, în acest vot secret cu buletine, în contextul în care majoritatea sa deţine 504 mandate. Astfel ea a obţinut 74% din voturile exprimate.
Potrivit numărătorii anunţate de către Lammert, 150 de deputaţi au votat împotrivă, iar nouă au dat buletinul în alb.
„Accept votul şi vă mulţumesc pentru încrederea acordată”, a declarat Angela Merkel imediat după anunţarea rezultatului votului.
Purtând taior şi pantalon negre, Merkel, zâmbind reţinut, a primit un buchet de flori.
Au fost necesare aproape trei luni – un record – pentru crearea noului Guvern al primei economii europene.
Partidul lui Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aripa sa bavareză CSU au obţinut 311 mandate în urma alegerilor de la 22 septembrie, iar Partidul Social-Democrat (SPD), cu care a format coaliţia, a obţinut 193 de mandate.
Cancelarul urmează să meargă marţi, înainte de prânz, la preşedintele Republicii Joachim Gauck, care urmează să o numească în mod oficial, după care va reveni în Bundestag să depună jurământul.
Noul Guvern, care se va întruni în prima şedinţă marţi seara, după ce va fi învestit de către Gauck, a ajuns la un acord asupra unui program comun care prevede, între măsurile cele mai importante, introducerea unui salariu minim universal de 8,50 euro pe oră.
Merkel este considerată marea câştigătoare a alegerilor legislative de la 22 septembrie, după ce tabăra sa obţinut 41,5% din voturile exprimate, permiţându-i accesul la al treilea mandat la conducerea Germaniei.
Însă eşecul partenerului său, partidul liberal FDP, care nu a reuşit să treacă de pragul electoral care oferă acces în Parlament, a obligat-o să caute un nou aliat.
Este a doua oară când Angela Merkel va conduce o „mare coaliţie”, după cea din perioada 2005-2009.
Aşa cum a procedat în 2005 şi 2009, cancelarul urmează să efectueze prima vizită în străinătate la Paris, unde se va întâlni miercuri cu preşedintele francez François Hollande, cu o zi înaintea summitului european de la Bruxelles.