Şefa guvernului de la Berlin a făcut comparaţia cu state ce au posibilităţi economice mult mai reduse faţă de cele europene şi care au primit mai mulţi refugiaţi. ‘Iordania, cu o populaţie de 6,5 milioane, găzduieşte circa un milion de refugiaţi, Libanul are 1,5 milioane de refugiaţi şi mai puţin de 5 milioane de locuitori, iar în Turcia sunt 2,5 milioane de refugiaţi, la o populaţie de 70 de milioane de locuitori’, a enumerat Angela Merkel.
Prin urmare, ea consideră că ‘în condiţiile în care un continent ca Europa, cu 500 de milioane de locuitori, nu a primit nici măcar un milion de sirieni, dacă avem în vedere bunăstarea şi condiţiile noastre de viaţă, nu putem spune că este prea mult’.
De asemenea, în opinia cancelarului german acum principala problemă este consecvenţa faţă de valorile şi obligaţiile europene. ‘Putem vorbi de drepturile omului şi de solidaritate dacă nu primim sirienii şi irakienii care nu se se alătură Statului Islamic şi caută protecţie între noi ?’, s-a întrebat în continuare Angela Merkel.
Germania a primit anul trecut aproape 1,1 milioane de migranţi veniţi din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia. Dar această politică a uşilor deschise promovată de Angela Merkel a condus la tensiuni în coaliţia guvernamentală de la Berlin, fără însă ca acestea să aibă deocamdată efecte asupra şefei executivului, ea precizând repetat că nu intenţionează să schimbe această politică. Dar cancelarul german şi-a văzut popularitatea diminuată, în timp ce partidul eurosceptic Alternativa pentru Germania (AfD) creşte în sondaje.
La nivel european, Germania a reuşit să obţină în luna septembrie împărţirea a 160.000 de migranţi prin cote obligatorii între statele UE, de atunci Angela Merkel susţinând adoptarea unui mecanism suplimentar pentru relocarea tuturor migranţilor prin cote automate, idee pentru care însă nu a primit suficient sprijin din partea celorlalţi lideri europeni.