Luna trecută, Eurogrupul a decis să prelungească cu patru luni planul de ajutor financiar pentru Grecia, în anumite condiţii. Comisia Europeană a confirmat că autorităţile de la Atena au transmis lista propunerilor de reformă necesare pentru a obţine această extindere. Lista include măsuri de combatere a corupţiei şi a evaziunii fiscale, a contrabandei cu combustibil şi ţigări. De asemenea, autorităţile de la Atena vor să implementeze măsuri de reformare a pieţei muncii şi să acorde subvenţii pentru plata utilităţilor şi pentru achiziţionarea alimentelor.
În cazul în care premierul elen Alexis Tsipras va prezenta reforme echivalente, ele vor fi luate în considerare, a dat asigurări Angela Merkel.
‘Fiecare paragraf al acordului trebuie luat în calcul’, a declarat oficialul german, adăugând că următorul pas pentru rezolvarea crizei cu care se confruntă Grecia va fi prezentarea unei liste concrete de reforme de către premierul elen, în următoarele zile.
Grecia ar putea prezenta noi propuneri de reformare a economiei, în domenii precum pensiile şi impozitarea, atât timp cât ele au acelaşi efect ca actualele angajamente, a explicat Angela Merkel. Noile propuneri vor fi analizate de instituţiile europene, a adăugat oficialul german.
Angela Merkel a refuzat să precizeze data la care ar putea fi furnizată noua tranşă din pachetul de asistenţă financiară pentru Grecia, reafirmând că decizia va depind de o evaluare pozitivă a propunerilor de reformă.
Capacitatea de finanţare a Greciei este limitată, pentru că nu poate împrumuta de pe pieţele de termen lung şi mediu, iar achitarea unei tranşe de împrumut în valoare de peste şapte miliarde de euro din partea creditorilor săi depinde de punerea în aplicare de reforme de către guvernul stângii radicale.
În prezent, datoria Greciei se situează la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de mulţi analişti şi care nu poate fi rambursat în totalitate.
Sursa: AGERPRES