Angela Merkel îşi menţine vizita în Brazilia, în pofida protestelor masive împotriva preşedintei Dilma Rousseff

Economica.net
17 08. 2015
angela_merkel_09_51082100

Potrivit agenţiei EFE, atunci când a fost întrebat despre oportunitatea unei asemenea reuniuni la nivel înalt în condiţiile actualelor evenimente din Brazilia, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a răspuns că ‘problemele interne’ nu joacă niciun rol în deciziile privind vizitele externe efectuate de cancelarul Merkel.

Ea va fi însoţită de şase miniştri, printre care se numără şi şeful diplomaţiei, Frank-Walter Steinmeier. Potrivit lui Seibert, această componenţă a delegaţiei dovedeşte că cele două ţări au relaţii strânse ori că doresc să construiască astfel de relaţii. El a adăugat că o mare parte din punctele de pe agenda convorbirilor transced momentul politic actual şi privesc domenii în care ambele ţări doresc să-şi consolideze cooperarea pe termen lung, cum ar fi ştiinţa, tehnologia şi mediul înconjurător. La rândul său, purtătorul de cuvânt al MAE german a afirmat că aceste ‘consultări’ interguvernamentale sunt ‘expresia simbolică’ a nivelului relaţiilor bilaterale între Germania şi Brazilia.

De altfel, executivul german a avut sau are în vedere reuniuni în formate asemănătoare şi cu alte ţări cu care doreşte să menţină o relaţie specială, printre care se numără parteneri din UE, precum Franţa, Spania, Italia, Olanda şi Polonia, sau din afara blocului comunitar, respectiv SUA, Rusia, China, Israel şi India.

Dar în Brazilia aproape 900.000 de persoane – două milioane conform organizatorilor -, nemulţumite de corupţie şi de situaţia economică dificilă a ţării, au ieşit duminică în stradă pentru a cere demisia preşedintei Dilma Rousseff, aceste proteste fiind continuarea altor manifestaţii masive din zilele precedente şi din ultimele luni.

Deşi a obţinut anul trecut, la alegerile din octombrie, un nou mandat prezidenţial, popularitatea Dilmei Rousseff a scăzut semnificativ în ultimele luni, după izbucnirea unui scandal de corupţie care a implicat gigantul petrolier de stat Petrobras şi care a dus la arestarea câtorva foşti oficiali din formaţiunea sa politică, Partidul Muncitorilor.

Numeroşi politicieni sunt suspectaţi că au beneficiat financiar de pe urma acestei afaceri legate de contracte în domeniul construcţiilor. Dilma Rousseff a negat orice implicare, dar este ameninţată în prezent de posibila iniţiere a două proceduri judiciare împotriva ei.