„Pactul bugetar este un element important, dar nu va fi suficient”, a declarat David Cameron. „Pactul este o condiţie necesară, dar nu suficientă pentru relansarea zonei euro”, a spus Angela Merkel.
Între elementele suplimentare care ar trebui să completeze pactul, Cameron a menţionat elemente ale unei uniuni bancare.
„Înţeleg de ce ţările din zona euro vor să analizeze un proiect de uniune bancară”, a spus premierul britanic.
Marea Britanie, care nu face parte din zona euro, este totodată una dintre cele două ţări din UE care au refuzat să ratifice Pactul bugetar prin care restul statelor din UE s-au angajat pentru o disciplină bugetară mai strictă.
Cameron a subliniat totodată interesul ţării sale ca zona euro să rezolve criza datoriilor, pentru ca Europa să revină la o creştere economică sănătoasă.
Premierul britanic a cerut în mai multe rânduri liderilor din zona euro să ia măsuri decisive pentru rezolvarea crizei, de teama „unui uragan” care ar putea lovi din plin economia britanică şi sistemul său financiar.
La încheierea unei întrevederi de miercuri cu preşedintele american Barack Obama, cei doi lideri au cerut zonei euro să formuleze un plan imediat pentru ieşirea din criză.
Cancelarul german a preferat să propună joi dimineaţă soluţii pe termen lung, promovând o „uniune politică” în Europa, competenţele urmând să fie preluate, treptat, la nivel european. Merkel a arătat că pe termen scurt zona euro a creat instrumentele de solidaritate necesare, fondurile de salvare EFSF şi EMS.