‘Pentru dezvoltarea pieţei pensiilor facultative este nevoie de majorarea deductibilităţii fiscale. Acum avem una dintre cele mai mici deductibilităţi fiscale la nivel european, de 400 de euro. Sunt state care chiar contribuie, nu oferă doar deductibilitate, ci pun bani în plus pentru pensia facultativa a contribuabililor. Cu cât contribuim mai mult la pensia facultativă Pilon III cu atât vom avea un nivel de trai mai consistent după ce ne vom pensiona. Nivelul de deductibilitate ar trebui majorat cu 25% pe an de la 400 de euro pentru angajat şi 400 pentru angajator în prezent. O soluţie ar putea fi şi cumularea la 800 euro per angajat a deductibilităţii pentru companie şi angajator, indiferent de cine contribuie’, a spus Lucian Anghel.
Acesta a declarat că Pilonul III este important mai ales în perspectiva în care în România raportul pensionari – salariaţi va creşte.
‘În acest moment sunt 1,2 pensionari la un contributor, iar ca urmare a faptului că ‘decreţeii’ vor începe să se pensioneze undeva în mai puţin de două decenii, presiunea va fi constantă şi vom ajunge chiar şi la 1,5 pensionari la un contributor, sau la 2 pensionari la un contributor din mediul privat. Trăim mai mult şi va trebui să ne bazăm din ce în ce mai mult pe ce economisim lunar noi decât pe pensia de la stat dacă dorim să ne păstrăm un nivel de trai ridicat după ce ne pensionăm. Procesul de îmbătrânire a populaţiei afectează toate statele europene care vor fi obligate în timp să mute povara nivelului de trai după pensionare de pe umerii bugetului de stat pe umerii actualilor contribuabili’, a spus Anghel.
Lucian Anghel estimează că, în acest an, piaţa pensiilor private facultative ar putea înregistra o creştere de circa 30% a activelor nete administrate, la aproape 800 milioane de lei, de la 730 milioane lei active nete în administrare la finalul lunii august din acest an. La 31 august cele 10 fonduri de pensii aveau 304.537 participanţi.